Energievreters, hoe ga jij ermee om?

“Positivity is the key to happiness” roep ik altijd. Natuurlijk kan je een slechte dag hebben waarbij sommige dingen niet zo lekker gaan zoals je zou willen. Heel normaal hoor! Ook zijn er mensen die alles negatief zien en jou ermee belasten, energievreters noem ik ze.

Doordat ik extreem gevoelig ben voor de emoties van andere en ze heel snel oppik vind ik het heel lastig om met energievreters om te gaan. Hun negatieve houding zorgt er soms voor dat ik me ook negatief en down voel. Als ik alleen al een avond doorbreng met die personen ben ik zo verschrikkelijk moe als ik thuiskom en krijg ik echt enge intense nachtmerries. Je kan natuurlijk denken, ga dan niet meer met die persoon om. Maar wat nou als die persoon of personen ontzettend dichtbij je staan zoals familie? Hoe ga je er dan mee om? Hoe zorg je ervoor dat je eigen positieve mindset niet verpletterd en opgevreten wordt?

Zelf heb ik dus een aantal mensen (niet veel) heel dicht bij me staan die altijd negatief zijn. Met deze mensen heb ik geëxperimenteerd zonder dat ze het eigenlijk zelf weten (#sorrynotsorry). Een aantal dingen zijn me opgevallen wat dus werkt voor mezelf om niet meegesleurd te worden in hun negatieve mindset. Dit zijn enkele voorbeelden wat werkt in mijn omgeving:

  1. Ga vooral niet in discussie.

Geloof me, ik heb ze vaak gehad om ook mijn standpunt over iets duidelijk te maken. Een persoon die altijd negatief is zal altijd bij zijn/haar standpunt blijven en daar kan jij niks aan veranderen. Probeer dit dan ook niet en je zal merken dat je zelf veel minder gefrustreerd bent. Je kan natuurlijk wel zeggen “ik denk daar anders over maar dat doet er nu niet toe”. Zo kap je die discussie ook heel gemakkelijk af en denkt diegene misschien dat hij/zij gelijk heeft en dat is prima maar belangrijk is dat jij jezelf hiermee in bescherming neemt.

  1. Hou een gesprek met een negatief persoon lekker saai en oppervlakkig.

Dat is toch stom? Nou nee, want zelfs negatieve personen weten van iets saais iets negatiefs te maken waardoor je ene wenkbrauw spontaan omhoog springt.

Jij; Wat een lekker weer vandaag he?

Energievreter; Nou ik vind het te warm/te koud/ plakkerig/winderig/blablabla.

Het voordeel hiervan is, is dat er niks persoonlijks in voorkomt. Ga je gevoelige/serieuze onderwerpen bespreken met een energievreter dan kan dit je eigen zelfbeeld naar beneden halen en dat is nu net niet wat we willen toch?

  1. Probeer er een positieve draai aan te geven.

Bijvoorbeeld wanneer je bff weer zeurt over haar vent dat hij van alles laat slingeren in en om het huis. Geef hier dan een positieve draai aan met bijvoorbeeld de opmerking “Ik denk dat hij niet wilt dat jij je zou vervelen dus versiert hij het huis met rommel”.  Mocht ze iets van humor hebben zal je vast met deze opmerking een glimlach op haar gezicht toveren, heeft ze dat niet dan zou ik gewoon zeggen “Dan laat je hem voortaan in de schuur slapen he”. Wat eigenlijk verstandiger zou zijn, is om te vragen of er ook positieve dingen aan die man zijn. Vraag haar dan om 3 positieve dingen van hem op te noemen. Kan ze dat niet en wordt het gesprek akward begin dan over het weer ofzo haha.

  1. Laat het los en bedenk dat die persoon er niks aan kan doen.

Iemand die altijd maar negatief is, is ergens niet happy met zijn/ haar leven. Misschien is het onzekerheid waardoor ze zichzelf beter voelen door telkens over andere mensen te fiepen en naar beneden te halen. Ik ken iemand die zichzelf telkens in een slachtofferrol smijt wat echt bloedirritant is. Je hebt echt geen ene reet aan zo’n persoon. Maar goed, diegene staat nu eenmaal heel dichtbij me dus kan en wil ik er geen afstand van doen. Doordat diegene in een slachtofferrol zit maakt dat de acties en (sorry voor het schelden) klote opmerkingen goed welke diegene bijna dagelijks doet voor zichzelf. Realiseer je wel dat deze persoon een groot probleem heeft met zichzelf en dat hij daar misschien niks aan kan doen. Zo’n persoon veranderen heeft totaal geen zin en probeer dit ook niet. Accepteer hem/haar zoals diegene is en probeer de relatie oppervlakkig te houden waardoor je dit makkelijker los kan laten ook al zou diegene je vader/moeder/oom/tante zijn.

Dit zijn toch wel de 4 belangrijkste tips die ik mee kan geven om met energievreters om te kunnen gaan. Het is heel belangrijk dat je jezelf niet verliest want iedereen is mooi op zijn eigen manier maar laat je eigen positieve mindset niet verpletteren door een energievreter.

Heb je nog andere tips of wil je laten weten hoe jij hiermee omgaat? Laat het dan vooral weten want ik ben echt benieuwd naar andermans ervaringen.

 

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s