Heb jij last van een bore-out?

Steeds vaker lezen en horen we dat steeds meer jongvolwassenen last hebben van een burn-out. Doordat we in een maatschappij leven waarbij alles in een stroomversnelling moet zijn we geneigd om te snel bepaalde keuzes te maken omdat dit van ons verwacht word. Veel diploma’s hebben en hooggeschoold moeten zijn, zijn hiervan de schuldigen.

Wanneer je een keuze maakt bij bijvoorbeeld een baan maar er na jaren achter komt dat het toch niet is wat je had verwacht kan dit resulteren in een tegengestelde versie van een burn-out, namelijk de bore-out.

Wat is een bore-out?

Zoals de naam al eigenlijk zegt is de bore-out een vervelingsziekte, je verveeld je letterlijk bijna dood.  Nee grapje… zo ernstig is het ook weer niet. Het word niet zo erkend als een burn-out maar is wel net zo heftig. Als je een bore-out krijgt betekent dit dat je te lang onder je niveau werkt of te routinematig. Je gaat je dus letterlijk vervelen. Veel mensen die halverwege de twintig zijn kunnen hier last van krijgen (quarter-life crisis).

Je gaat je verschillende dingen afvragen:

 • Is dit het nu wat ik serieus heel mijn leven moet doen?
 • Is deze baan echt wat ik wil of is het tijd voor iets anders?

Er zijn ook zoveel keuzes en mogelijkheden die je kan doen met een bepaalde opleiding of cursus dat je door de bomen het bos niet meer ziet en lijkt het gras aan de overkant vaak groener.

Hoe weet je dat je een bore-out hebt?

Gek genoeg zijn de symptomen hetzelfde als bij een burn-out. We zullen er eens een paar opsommen:

 • Frustratie en irritatie
 • Slapeloosheid met als gevolg vermoeidheid
 • Verminderde of verhoogde eetlust
 • Hoofdpijn
 • Steken in de hartstreek
 • Een laag zelfbeeld
 • Spier en gewrichtspijn

Elk mens wilt trots zijn op wat ze bereikt hebben, elke mijlpaal moet gevierd worden. Wanneer je bijvoorbeeld een goede functie bereikt hebt en je vast blijkt te zitten dan haal je geen successen meer of ga je de positieve dingen die je doet niet meer zien en ze normaal vinden.

Zelf heb ik al een tijdje het gevoel dat ik vastloop in bepaalde werkzaamheden. Ik ga niet voorruit maar ook niet achteruit. Je zou kunnen zeggen dat is lekker stabiel toch? Helaas of gelukkig zit ik zo niet in elkaar, elke dag moet ik uitgedaagd en getriggerd worden om het beste uit mezelf te halen. Dat ik nu al een tijdje stilsta begint me te vervelen en herkende ik mezelf in bovenstaande symptomen en ben ik elke ochtend in gevecht met mezelf om m’n bed uit te komen.

Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing of uitdaging die ik graag met jullie wil delen want dit zijn mijn tips bij een dreigende bore-out:

 • Bedenk hoe jouw ideale baan eruit zal zien. En ga nu niet zeggen hotel-tester of leeuwentemmer maar wees eerlijk en realistisch naar jezelf. Past dit beeld niet bij je huidige baan bedenk je dan wat voor stappen je moet ondernemen om wel de ideale baan te hebben. Ik wil een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben bij een baan waar ik dingen kan ontwerpen maar wel vooruit ga in loon in dezelfde branche als waarin ik nu zit. Lekker veeleisend Kyr!

Yep, that’s me.. Maar ik ben dus gestart met de opleiding bouwkunde met de specialisatie constructie en techniek om dit te kunnen verwezenlijken.

 • Wanneer je beseft dat je huidige werkgever toch de werkgever is waar je wilt blijven, probeer dan je probleem te bespreken met je leidinggevende. Tegenwoordig hebben veel bedrijven potjes met money wat besteed kan worden aan cursussen of opleidingen en vraag of jij er één mag gaan volgen om je werk uitdagender te maken. Je werkgever waardeert waarschijnlijk je initiatief en jij bent weg uit de dagelijkse sleur van eentonig werk. WINWIN!
 • Ga opzoek naar activiteiten buiten je werk zodat je even met je gedachtes ergens anders zit. Zodra je dus vermoeid thuiskomt en gelijk op de bank neerploft om de saaie dag te overdenken heb je een grote kans dat je in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt. Geloof me, het is lastig om daar weer uit te komen. Been there, done that.
 • De belangrijkste tip die ik toch wel wil meegeven is dat je niet te lang moet wachten met actie ondernemen. Maak een actieplan voor jezelf met een eventuele tijdlijn en doelstellingen waar je over 5 jaar wilt staan zodat je naar je droomleven kan toewerken. Want zoals ik al in de vorige tip heb aangegeven is dat wanneer je eenmaal in een negatieve vicieuze cirkel rondhuppelt dan kom je er verdomd moeilijk uit.

Voor mijn opleiding ben ik een interessant boek aan het lezen over timemanagement. Ik word van dat boek erg happy en helpt me enorm om dingen goed te plannen etc. om dus bovenstaande symptomen uit de weg te gaan.

Heb jij last gehad van een bore-out of een burn-out en wil je je verhaal kwijt. Let me know! We kunnen tenslotte altijd leren van andermans ervaringen en tips.

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s