Het is oké om voor jezelf te kiezen

Vind jij het ook zo moeilijk om nee te zeggen tegen iemand? Ik wel namelijk. Maar gelukkig heb ik de eigenschap dat ik juist heel makkelijk nee kan zeggen tegen mensen die niet dicht bij me staan zoals familie. Mensen hebben altijd bepaalde verwachtingen waaraan we proberen te voldoen, ook als dat betekend dat we dingen doen waar we eigenlijk geen zin in hebben.

Nog niet zo lang geleden vond ik het erg lastig om voor mezelf op te komen en nee te zeggen. Soms zei ik nee maar voelde het niet goed. Ik voelde me schuldig dat ik voor mezelf koos, bang dat diegene me egoïstisch of lastig zou vinden. Veel mensen waarvan ikzelf er 1 ben moet ontzettend vaak zijn/haar neus stoten om tot de ontdekking te komen dat het onderhand tijd word om voor jezelf op te komen. Op straat, school, werk kon ik altijd prima voor mezelf opkomen tegen mensen die niet dicht bij me stonden waardoor ik al snel gezien werd als een b*tch die een te grote mond had. Wat veel mensen niet weten is dat ik vaak over me heen liet lopen door mensen waar ik van hou en loyaal naar ben. Voor deze mensen ging ik door het vuur waardoor ik telkens de deksel op me neus kreeg omdat de ander niet zo was.

Doordat ik zo gevoelig ben trok ik me alles persoonlijk aan en begon ik op mijn tenen te lopen om het een ander maar naar zijn zin te maken. Toen ik besloot om mee te doen aan de S.A.P Cup afgelopen december heb ik goed de mensen eruit kunnen filteren die me niet steunden of me zelfs lieten vallen. Doordat in het afgelopen jaar mijn mindset zo is veranderd en ik veel positiever ben kan ik daar veel beter mee omgaan en afstand van doen.

Zoals in een blog te lezen is maak ik best wel wat uurtjes op mijn werk. Elke ochtend was ik in gevecht met mezelf als de wekker weer om 04:15 afging. Ik kon gewoon niet uit bed komen en wilde ook niet meer. Ik werd weer wat negatiever en korter in de kar. Ik ging eens te rade bij mezelf wat mij die overuren nu eigenlijk opleverde.

  • Geld? Niet veel want ik was alleen maar de belasting aan het spekken.
  • Tevredenheid? Dat ook niet want ik werd steeds chagrijniger en de werkvreugde was pleite.

Na een aantal punten te hebben opgesomd voor mezelf had ik besloten dat ik stop met overwerken. Gewoon een 8-urige werkdag zoals ieder ander. In het begin dacht ik, is dit niet egoïstisch en vind mijn baas (papa) dit wel goed? Het lastige was dus dat mijn vader ook mijn werkgever is waardoor ik weer te loyaal naar hem ben omdat hij dichtbij me staat. Maar al snel kwam ik tot de conclusie dat het oké is om voor jezelf te kiezen en te zorgen want een ander doet het niet.

Nu werk ik al 2 weken niet meer over en ik vind het heerlijk. Ik word weer uitgerust wakker en ben weer in een positieve vibe. Ook merk ik dat doordat ik voor mezelf heb gekozen me niet meer zo druk maak om dingen op bijvoorbeeld mijn werk. Doet de baas bot en is zijn communicatie op het randje? Ik haal nu gewoon mijn schouders op en doe wat er van me gevraagd word terwijl ik voorheen een hele discussie zou starten en terug zou snauwen.

Het voor jezelf kiezen zal niet in een keer gaan maar zal stapje voor stapje moeten. Het is namelijk emotioneel gezien even een drempel waar je overheen moet. Bij mij was de maat vol toen ik er echt klaar mee was en een flinke deksel op mijn neus kreeg. Dit is niet aan te raden en begin bij het begin door nee te zeggen tegen kleine dingetjes. Al moet je er een smoes bij verzinnen zodat je jezelf niet schuldig hoef te voelen. Het belangrijkste is, is dat de eerste stap gemaakt word zodat je het zelf kan ervaren hoe het voelt om nee te zeggen en er aan kan wennen want het is oké om voor jezelf te kiezen.

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s