Leegstandswet, hoe zit dat nu eigenlijk?

55937856

Er was eens een meid die in een tof appartement kocht midden in het centrum van Roosendaal. Van de een op andere dag was ze de drukte beu en was het tijd om te verhuizen naar een woning buiten het centrum die wat groter was voor haar, de chihuahua en de 3 tijgers. Wie was dat? Yep ME!

Ik was 21 jaar toen ik het appartement kocht nadat ik het bijna een jaar had gehuurd met eerste recht van koop. Dit betekende dat ik het huurde terwijl het appartement te koop stond onder de leegstandswet. In het huurcontract stond dat wanneer mijn huisbaas de woning kon verkopen ik als eerste het recht had om de woning te kopen voor dezelfde prijs als het bod wat was gedaan. Ik moest elke maand mijn portemonnee omdraaien en alle beetjes bij elkaar schrapen omdat de huur maar liefst € 895,- was dus kwam ik op het punt dat er bezuinigt moest worden. Er waren 2 keuzes, of een andere woning gaan huren of mijn eerste eigen paleisje kopen. Nadat ik de stoute schoenen had aangetrokken en een gesprek had met mijn verhuurder kwamen we verassend al snel overeen qua prijs voor het appartement. Hij wilde er vanaf en ik kon in mijn eigen paleisje blijven zitten met natuurlijk het belangrijkste, de hypotheeklasten waren per maand lager dan de huur.

In 4 à 5 jaar tijd is er ontzettend veel gebeurd in mijn leven waardoor ik toe was aan een nieuwe start met mijn lieve huisdiertjes met als conclusie dat ik wilde verhuizen. Dus stap 1 was makkelijk, een nieuwe woning zoeken. Na een best wel lange zoektocht had ik eindelijk mijn droomhuis gevonden en gelijk een impulsief bod gedaan welke werd geaccepteerd. Ik weet nog dat ik gelijk dacht van sh*t, kan ik dit wel betalen en ik moet mijn appartement (paleisje) te koop zetten. Nadat ik het te koop heb gezet kwamen er niet veel kijkers op af waar ik stiekem wel blij mee was. Ik wilde het appartement namelijk niet verkopen maar aanhouden en verhuren dus moest ik het verhuren onder de leegstandswet want er zit zoveel emotionele waarde aan dat appartement.

Maar daar moet je toch een hoop voor regelen, ik schrok ervan. Niemand in mijn omgeving wist hoe of wat dus ik heb het zelf uitgezocht en voor jullie opgesomd. Wat is belangrijk om te doen en waar moet je op letten?  Dit is wat je moet regelen en waar je op moet letten:

 • Zet ten eerste je woning te koop. Veel banken eisen dat het minimaal een half jaar te koop moet staan voordat ze toestemming geven dus let daarop.
 • Laat je makelaar een verklaring schrijven dat de woning bij hem te koop staat. Let erop dat je makelaar aangesloten is bij het NVM. De ene gemeente wilt dit hebben, de andere niet.
 • Vul het regelformulier in voor de leegstandswet. Deze kan je vinden op overheid.nl
 • Met die verklaring + formulier ga je een vergunning aanvragen bij je gemeente. Elke gemeente hanteert een ander bedrag dus check dit even bij je eigen gemeente wat de kosten zijn. De vergunning is 5 jaar geldig.
 • Is de vergunning rond, dan ga je op zoek naar een huurder en laat je een huurcontract opstellen door je makelaar. Dit is namelijk een ander huurcontract dan het gebruikelijke omdat het gaat om de leegstandswet.
 • Pas als dit alles rond is ga je toestemming vragen aan je hypotheekverstrekker.

Waarom toestemming vragen als laatste?

Dit is omdat de hypotheekverstrekker een aantal documenten wilt ontvangen, namelijk:

 • Leegstandwetvergunning van de gemeente.
 • Woz-waarde van de woning.
 • Getekende huurovereenkomst welke gebaseerd is op de leegstandswet.

Dus pas als de hypotheekverstrekker een akkoord geeft mag je de woning verhuren. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de bank de openstaande hypotheek in 1 keer opeist (staat waarschijnlijk ook in je koopcontract, genaamd huurbeding).

Er zitten natuurlijk ook voor en nadelen aan het verhuren van je woning welke ik ook zal opsommen. De positieve ik zal natuurlijk eerst beginnen met de voordelen.

Voordelen

 • Je zit niet met dubbele woonlasten als je het verhuurd. Dat is natuurlijk wel zo handig.
 • Je mag de woning voor 5 jaar verhuren. Dus je kan het zien als spaarpot en dat iemand anders voor je aflost zodat je wellicht niet met een restschuld zit.
 • Wanneer je de woning verkoopt staat er in het contract dat de huurder er binnen 3 maanden uit moet.
 • Je zit niet vast aan een puntensysteem dus je mag zelf de huurprijs bepalen.
 • Minimale contractduur is 6 maanden wat toch een zekerheidje geeft dat je woning niet zomaar leeg komt te staan na een maand.

Nadelen

 • Je weet nooit hoe iemand in je appartement leeft dus vraag een borgsom. Lucky me, want ik heb iemand die ik ken in mijn appartement waarvan ik weet dat ze netjes is.
 • Je krijgt geen rente meer terug van de belasting omdat de woning in Box 3 komt. Dus het heeft fiscale gevolgen.
 • De onroerendzaakbelasting is nog voor jou rekening. Hier had ik niet aan gedacht dus mijn gemeentelijke belasting kwam hoger uit dan ik gecalculeerd had.

 Zoals je ziet zijn er meer voordelen dan nadelen voor het verhuren van je woning onder de leegstandswet. Ik hoop dat jullie er een stukje wijzer van zijn geworden want voor mij was dit eerst één groot raadsel en wist ik niet waar ik moest beginnen.

Bezint eer ge begint is het toch? Ik doe altijd het tegenovergestelde waardoor alles weer langer duurt met veel frustratie dus wil ik jullie hiervoor behoeden.

Bedankt voor het lezen van deze lap tekst en ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s