Festivals en HSP…. Hoe dan?? 5 tips om een festival door te komen

Al een tijdje is het festivalseizoen in volle gang, ga je op feestvakantie of gewoon lekker naar een vol terras in dit warme weer. Hoe kan je er dan voor zorgen dat alle indrukken je niet teveel worden?

Ik ben GEK op festivals! Alleen ben ik altijd enorm afgepeigerd na een dagje dansjes doen. Aangezien ik altijd de bob ben drink ik niet maar word ik wel met een enorme kater wakker, althans zo voelt het. Vrienden zeggen dan Kyr… je wordt oud. Maar het feit is, ik ben nog maar 26 dus ik vind mezelf niet oud.

Op een festival krijg je enorm veel indrukken die je als hoogsensitief persoon moet kunnen verwerken. Denk aan de weg ernaartoe, de muziek, de hoeveelheid mensen, niemand uit het oog verliezen, het kan allemaal best veel worden voor een hoogsensitief persoon. Hierbij wil ik dus een aantal tips delen die voor mij ontzettend goed werken zodat ik toch kan genieten.

  1. Draag oordoppen. Niet alleen om je oren te beschermen tegen de harde muziek maar ook om je hoofd enigszins wat rust te geven. Oordoppen helpt ook vaak om mensen beter te verstaan die in je oor praten tijdens de muziek waardoor je hersenen minder moeite hoeven te doen om diegene te verstaan.
  2. Zorg dat je met mensen bent waar je je goed bij voelt. Wij gaan altijd met een vast clubje weg dat bestaat uit mijn broertje, een vriend van hem en sinds kort is mijn schoonzusje ook mee te krijgen naar een hardstylefestival. We rijden altijd zelf met mijn auto en vooral mijn broertje weet waar ik behoefte aan heb en is erg meegaand in alles wat super fijn is. Moet ik naar de toilet, geen probleem hun lopen mee. Wil ik even zitten, geen probleem dan gaan we even met z’n alle zitten. Wil ik naar huis dan sluiten we een compromis van nog 2 nummers luisteren en dan gaan we naar huis. We weten wat we aan elkaar hebben en houden rekening met elkaar wat voor mij ontzettend fijn is zodat ik me daar niet druk om hoef te maken.
  3. Pak even je rust wanneer je dat nodig hebt. Soms kan ik me opeens heel akelig of angstig voelen als we in de drukte staan en heb ik altijd een momentje dat ik eigenlijk gewoon naar huis wil. Vaak stel ik dan voor om even een rondje te lopen of ergens te gaan zitten om gewoon schaapachtig naar festivalgangers te kijken die voorbij komen stuiteren. Zo kan ik alles weer even op de rit krijgen in m’n hoofd zodat ik de dag niet verpest voor de mensen waarmee ik ben.
  4. Houd de terugweg rustig. Regel nummer 1 bij ons in de groep is… hardstylemuziek op de heenweg maar rustige muziek op de terugweg. Zo kan ik me allereerst concentreren op de weg maar ook mezelf alvast klaarmaken op het naar bed gaan voor een goede nachtrust. Als ik namelijk met hardstyle afsluit lig ik nog uren wakker op mijn bed omdat wat er heel de dag binnen is gekomen in 1 keer stopt. Afbouwen van de muziek werkt bij mij ontzettend goed en zorgt ervoor dat ik gelijk in een coma donder zodra ik op bed lig.
  5. Geef toe aan de vermoeidheid de dag erna. Een “normaal” mens moet al bijkomen van een feestje maar iemand die hoogsensitief is helemaal. Zoals ik eerder aangaf word ik met een soort van kater wakker. Nooit plan ik iets in die dag en ga ik vaak naar mijn moeder om lekker bij te komen of hang ik thuis gewoon wat rond. Ik ga niet trainen, doe geen boodschappen en het huishouden laat ik ook links liggen zodat ik mezelf echt weer even op kan laden. Dus Netflix er maar lekker op los.

Tot zover een aantal survival tips om een festival door te komen. Maar de belangrijkste tip die ik kan meegeven is GENIET.  Het leven is te leuk om dingen te missen.

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s