Hsp en relaties 

Als hsp’er pas je je onbewust aan aan de gevoelens van een ander zonder dat je het vaak zelf in de gaten hebt. Ik kreeg het pas in de gaten met mijn huidige relatie omdat voor het eerst gewoon alles goed voelt zonder enige twijfel.

2 jaar geleden had ik bijna 3 jaar een relatie met een man die best hoe zal ik het zeggen…. veel temperament had door zijn Italiaanse achtergrond. Dit gold ook zo voor mijn schoonfamilie toentertijd. Het was en is een liefdevol gezin die altijd voor elkaar klaarstaat en je altijd steunen, maar tegelijkertijd zo strijdlustig en bijna neerbuigend tegen diegene die niet dichtbij de familie stond. Ik kon vooral in het begin niet m’n draai vinden binnen het gezin en vond het verschrikkelijk dat ze altijd bijna over alles aan het discussiëren waren en veel strijd hadden om de kleinste dingen die voor hun heel normaal waren. In het begin van de relatie had ik al het gevoel in mijn onderbuik dat deze relatie niet lang stand ging houden. Had ik toen maar naar mijn gevoel geluisterd.

Mijn ex was ook ontzettend strijdlustig en wilde vooral in zijn werk de allerbeste zijn wat hij ook was. Hij wilde zo graag zo succesvol worden wat in mijn ogen toen een goede eigenschap was. Door die drijfveer die hij had had hij ook een andere kant waarbij hij altijd rusteloos was, ontevreden, snel geïrriteerd, egoïstisch en zo meedogenloos kon zijn. Ikzelf ben altijd een vrij rustig typ geweest die zorgzaam was naar anderen maar merkte dat ik zijn negatieve gevoelens overnam zonder dat ik het doorhad.

Ik was opeens altijd ontevreden, wilde altijd meer dan een ander en werd regelmatig de duivel zelf als ik ruzie had met mijn ex. Ook ik werd gemeen en meedogenloos waardoor hij zei dat ik echt onhandelbaar was. Tegelijkertijd had ik rond kerst ook mijn ziekte in mijn baarmoeder en de stress van mijn ex door zijn eigen bedrijf welke in die tijd een piek draaide. Door stress van hem en stress van mezelf werden we beide echt onhandelbaar naar elkaar en hadden we dagelijks ruzie om de kleinste dingen. Ik kon opeens zijn familie niet meer uitstaan en ging ze het liefst uit de weg. Daardoor ging ik steeds meer overwerken zodat ik maar niet thuis hoefde te zijn want op mijn werk voelde ik me fijn en was ik mezelf.

Na een aantal maanden kwam ik toch tot het besef dat het zo niet langer kon en wilde ik mezelf weer zijn en besloot dus een punt achter deze relatie te zetten. Binnen notime was ik weer helemaal mezelf tot opluchting van mijn familie en begon ik weer te genieten van alles en besefte ik dat al die tijd mijn gevoelens niet mijn gevoelens waren maar die van hem.

Mijn huidige vriend is ontzettend relaxt en lijkt zich echt nergens druk om te maken. Aan de ene kant soms frustrerend omdat hij nogal onverschillig over kan komen maar ik ken hem goed dus weet dat hij het zo niet bedoeld en juist een echte lieverd is. We waren echt een hele lange tijd aan het scharrelen omdat ik bang was voor het slechte onderbuikgevoel maar ik kreeg deze gelukkig niet.

In de afgelopen maanden heeft ons gezin nogal wat voor onze kiezen gehad m.b.t. de gezondheid van onze moeder waar ikzelf bijna aan onder doorging. Ik weigerde dit te laten merken aan andere familieleden door me groot te houden maar had dagelijks last van nachtmerries, huilbuien, sliep ik bijna niet en at vrijwel niks de hele dag. In deze tijd was ik ook weer 7 kilo afgevallen. Ik voelde me continue angstig en had vluchtgedrag waardoor ik zelden alleen thuis was zodat ik me niet slecht voelde, behalve als ik bij mijn vriend was.

Doordat ik hsp heb nam ik onbewust zijn gevoel over. Aangezien hij altijd chill en relaxt is was ik dat ook als we samen waren. Ik dacht op dat moment makkelijker over de situatie en kon makkelijker me schouders ophalen. Dit heeft me echt door de zware tijd heen geholpen maar ook door de hulp die ik kreeg van mijn psycholoog waarover ik een andere keer ga schrijven. Collega’s vroegen aan me of ik goed met hem kon praten over de situatie waarbij ik zei dat dat niet nodig was omdat zijn aanwezigheid genoeg was voor me om even bij te komen en op te laden voor een nieuwe week.

Ik heb hem regelmatig bedankt voor zijn hulp waardoor ik hem schaapachtig zie kijken waarom ik hem bedank en haalt hij wederom zijn schouders op en zegt hij komt goed kontje. Ik moet er altijd zo om lachen dat hij denk ik niet in de gaten heeft hoeveel hulp en kracht hij me heeft gegeven in deze tijd.

Deze gebeurtenis heeft me tot denken gezet m.b.t. relaties en ben daardoor nog blijer met mijn relatie dus ik denk dat ik hem maar houd haha. Wat ik ook mee wil geven is om altijd naar je gevoel te luisteren want deze heeft het toch heel vaak bij het juiste eind. Voelt iets niet goed bij de persoon waar je mee bent, stop er dan mee want het is echt tijdverspilling. Het is beter dat je er op tijd achterkomt dan dat je al helemaal huisje boompje beestje bent samen. Scheelt ook een hoop centen trouwens!

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s