Waarom zijn we opeens zo tegen anticonceptie met hormonen?

Heb je last van je hormonen ofzo?? Dat is een vraag die we als vrouw heel vaak te horen krijgen. In het nieuws hoor je steeds meer dat vrouwen stoppen met anticonceptie waarbij er hormonen verwerkt zijn of gebruiken ze helemaal geen anticonceptie meer.

Zelf was ik pas 13 toen ik met de pil begon. Niet omdat ik een vriendje had en boemboem dingen wilde doen maar omdat ik vanaf die leeftijd enorm veel last had van acne en puisten op mijn rug, borst en in mijn gezicht. Ik schaamde me niet alleen voor die ontstekingen maar ze deden ook ontzettend veel pijn. Na vele crèmes en andere smeerseltjes keurde mijn vader het toch goed dat ik aan de Diane-pil ging. Dit was een heftige pil welke nu ook niet meer voorgeschreven word maar mijn puisten verdwenen als sneeuw voor de zon.

Een aantal jaar geleden kreeg ik slechte uitslagen binnen van mijn uitstrijkjes waardoor ik een andere pil moest gaan slikken en een behandeling moest ondergaan… je raadt het al, de puisten kwamen terug. Toen besloot ik om een spiraal te proberen maar hier had ik zoveel last van dat ik deze er alsnog uit liet halen en weer terug ging aan de pil. De ontstekingen werden steeds erger waardoor ik ook weer onzeker werd en niet lekker in mijn vel ging zitten. Ook kreeg ik weer last van allerlei tussentijdse bloedingen en werkte de pil niet goed omdat ik alsnog een eisprong kreeg.

Aangezien ik nog lang niet aan kinderen wil beginnen was ik natuurlijk niet blij met die eisprong en kreeg ik een zwaardere pil voorgeschreven, namelijk de microgynon50. Mijn ontstekingen werden nog erger en ik werd nog neerslachtiger waardoor de gynaecoloog zei “we stoppen met de anticonceptie en gaan je lichaam rust gunnen”. Dus de pil de deur uit en de rubbertjes de deur in want nog steeds zien we het niet zitten om een kleine Kyra te hebben rondlopen.

Ik zeg jullie eerlijk… Ik vond het heerlijk zonder de pil. Mijn ontstekingen bleven maar alle andere dingen maakte dat een hoop goed. Ik werd weer vrolijker, ik hoefde niet meer op te letten of ik de pil wel innam, ik voelde me gewoon mezelf. Ik snap ook echt heel goed dat vrouwen massaal stoppen met anticonceptie waar hormonen inzitten. Maarja, dat gehannes met die rubbertjes is ook niet relaxt plus een weekje op vakantie gaan en je ongesteldheid uitstellen zit er ook niet meer in.

Na een overlegje met vriendlief toch vorige week besloten om weer aan de pil te gaan na een half jaar maar dan een lichte variant die hopelijk ook helpt tegen de ontstekingen, namelijk de Yaz-pil. Na een aantal dagen merkte ik gelijk het verschil. Ik kreeg een kort lontje, had nergens zin in, voel me onzeker en ben ontzettend moe.

Het liefste ga ik weer van de pil af, maar wat moet je dan? Een koperen spiraal vind ik niks omdat de vorige spiraal ook niet fijn was en helaas is er nog geen mannenpil uitgevonden. Het liefste heb ik iets zonder die stomme hormonen waarbij er weinig risico is dat er over 9 maanden een kleine Kyra ligt te krijsen in de babykamer. Dus ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden en wat jullie gebruiken en waarom.

Ik ben benieuwd!

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s