Sparen is leuk

Van jongs af aan heb ik geen gat in m’n handen maar had ik gewoon geen handen. Al het geld wat ik verdiende ging op aan eten, eten, eten, eten, kleren en uitgaan. Toen ik op mijn 18e uit huis ging en samen ging wonen had ik geen rooie rotcent maar gelukkig hielpen mijn ouders een handje mee om de pijn van mijn vriendje toen te doen verzachten omdat hij wel een goede spaarder was geweest.

Op een gegeven moment ben ik een appartement gaan huren en moest ik letterlijk elke cent bij elkaar schrapen aan het einde van de maand. In mijn achterhoofd zat natuurlijk wel dat dit ooit zou gaan veranderen en dat ik ook gebeurd maar ik ben leef nog steeds ontzettend zuinig zodat ik een leuk centje overhoud. Sparen is ook gewoon leuk daar wil ik jullie mijn spaartips met jullie delen.

  • Boodschappen koop ik van de aanbiedingen en kijk ik vaak wat lager in de schappen. Loop maar eens voor de gein in de supermarkt en let er eens op. Alle dure A-merken staan op ooghoogte en de goedkope producten veel lager. Ik maak er elke week een sport van om zo min mogelijk geld kwijt te zijn aan boodschappen en daarbij welke elke avond een lekker koekje of nootje te kunnen snoepen.

 

  • Bepaal voor jezelf een duidelijk spaardoel. Lange of korte termijn het maakt niet uit. Ik heb verschillende potjes die ik in excel bijhoud. Die potjes zijn, vakantie & weekendjes weg, huisje opknappen, kleren, extra aflossingen van de hypotheek op het appartement.

 

  • Betaal eerst je spaarrekening. Zodra je loon binnen is stort gelijk een bedrag naar je spaarrekening.

 

  • Blijf ervan af!!! Tegenwoordig hebben we allemaal een bankkierenapp maar zet bij het overzicht van je rekeningen je spaarrekening uit zodat je niet telkens dat bedrag ziet. Wanneer je ziet wat je spaart voel je je rijker en ben je sneller geneigd om er wat vanaf te halen. Althans ik kan deze verleiding niet weerstaan om dan weer iets te kopen dus ik zie mijn spaarrekening niet in het overzicht staan.

 

  • Spaar kleingeld. Ik pin altijd een bedrag die ik als budget heb gesteld voor de boodschappen en betaal dus contant. Al het wisselgeld scheidt ik in een bakje van munten € 0.05 t/m € 0.20 cent en een bakje van € 0.50 t/m € 2,-. Zo spaar je toch iets en geef je tenminste minder budget uit want is mijn boodschappengeld op wat eigenlijk nooit is, dan is het op = op. Ik haal nooit iets uit die bakjes tenzij er een collecte aan de deur komt.

 

  • Heb gewoon al je vaste lasten inzichtelijk voor jezelf. Maar een excelsheet met al je inkomsten en uitgaven zodat je weet wat je uitgeeft en wat je kan sparen. Het werkt super fijn en geeft je rust plus als je net als ik bent dan ga je er een sport van maken om zo min mogelijk vaste lasten kwijt te zijn. Elk jaar vergelijk ik alle vasten lasten en kijk ik welke naar beneden kunnen en of ik moet overstappen met iets.

Heb jij nog tips om het sparen nog veeeel leuker te maken? Laat het weten in een reactie of stuur een mailtje.

Veel liefs,

 

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s