Trek je eigen plan

Vanaf het begin van je leven word je gevormd door je ouders, opa, oma en later komen je vrienden daar ook bij. Je ouders willen in groep 8 dat je uitslag van de cito-toets op havo of vwo uitkomt en je laat je beïnvloeden door je vrienden naar welke middelbare school je gaat want alleen naar een onbekende school is wel een hele grote stap. Tijdens je middelbare schooltijd word je deels gevormd door je vrienden en nog steeds je ouders. Je ouders duwen je voorzichtig een bepaalde richting op voor een vervolgopleiding en daarmee word een heel groot deel van je toekomst bepaald.

In de loop der jaren krijg je er vrienden bij maar verlies je er ook een hele hoop wat ook weer keuzes meebrengt voor de toekomst. Maar wat nou als je er op latere leeftijd achter komt dat de keuzes die je in de loop der jaren hebt gemaakt niet meer bij je huidige toekomstvisie past?

Pubers moeten op steeds jongere leeftijd al een keuze maken voor de toekomst. Toen ik 14 was moest ik al een richting met vakkenpakket kiezen op het vmbo. Ik wist totaal niet wat ik wilde maar mijn vader vond het heel belangrijk dat ik richting de economie ging met beroepen als boekhouder en bedrijfseconomie zodat ik in zijn bedrijf kon werken. We waren naar open dagen geweest en ik zeg jullie eerlijk, ik zag het totaal niet zitten. Toen ik op mijn 15e een baantje kreeg in de horeca wist ik opeens wat ik wilde. Ik wilde de horeca in, iets wat mijn vader op dat moment totaal niet zag zitten. Na een aantal gesprekken zijn we toch naar een open dag geweest op het Cingelcollege in Breda en ik was super enthousiast en wilde horecaondernemer management gaan volgen en het was mijn beste tijd ooit! Ook mijn ouders vonden het leuk want ze kwamen regelmatig eten op de plekken waar ik werkte en had de leukste discussies en gesprekken over wijn etc. met mijn vader.

19 jaar, afgestudeerd en ik dacht; is dit het nou? Het een en ander gebeurde in mijn leven wat je in een andere blog kan lezen en besloot ik door mijn vader toch het roer om te gooien en te doen wat hij al wilde toen ik 15 jaar was, namelijk in het bedrijf werken. Toch heb ik in die eerste jaren dat ik er nu werk zo vaak getwijfeld. Is dit wat ik tot mijn pensioen wil doen, vind ik dit wel echt leuk, doe ik dit niet om mijn vader blij te maken want je ziet vaker dat kinderen in de voetsporen treden van hun ouders omdat dit van ze verwacht word.

Het werk wat ik doe vind ik gelukkig ontzettend leuk en ga elke dag nog graag werken maar een klein duiveltje in mijn hoofd begint wel langzaam te schreeuwen naarmate ik ouder word. Hoe ga ik een werkweek zoals nu overleven als ik kinderen heb, moet ik niet gewoon tegen papa zeggen verkoop de boel maar en ik blijf er werken voor 3 dagen in de week, kan ik dit wel goed wat ik nu doe. Er zijn allerlei vragen die steeds vaker in mijn hoofd ronddwalen en heb er ook gesprekken over gehad met hem. Maar waar doe je goed aan? Ik ga deze zomer 4 weken op vakantie en weet ergens dat het niet goed is voor mijn werk en dat ik het niet kan “maken” maar ik wil zo graag iets van de wereld zien nu ik nog jong ben. Schuldgevoel is er daarom ook van mijn kant en voel me een opstandige puber. Dilemma’s dilemma’s en nog meer dilemma’s.

Het is belangrijk om in het leven je eigen plan te trekken ook al weet je nog niet precies wat dat plan is. Maar zorg ervoor dat je doet wat je leuk vind anders is het niet vol te houden. Zelf had ik jaren geleden niet durven denken dat ik dit werk oprecht leuk zou vinden. Naarmate de tijd vordert kom je er langzaam maar zeker achter. Dus ik ga gewoon lekker 4 weken naar Maleisië en ga proberen me niet schuldig te voelen maar hee… er komen natuurlijk wel leuke blogs aan over die vakantie.

Veel liefs,

Kyra

PS. Hebben jullie nog tips voor de vakantie wat ik echt niet mag missen in Maleisië, laat het me dan vooral weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s