Luister naar je gevoel HSP’er

Een uitspraak die ontzettend vaak geroepen word maar door weinig mensen word opgevolgd. Waarom is het zo moeilijk om naar je gevoel te luisteren als ‘normaal’ mens maar vooral als je HSP hebt? Je weet vast waar ik het over heb… dat gekke onderbuikgevoel.

Uit eigen ervaring weet ik dat dit moeilijk is en struggle ik er ook altijd heel erg mee. Dit komt vooral omdat ik vaak niet weet of het mijn eigen gevoel is of een gevoel van een ander die ik oppik. Al een lange tijd had ik het gevoel dat iemand in mijn omgeving niet helemaal eerlijk en oprecht was tegenover mij. Maandenlang heb ik met dit gevoel geworsteld en zei ik tegen mezelf dat het vast mijn eigen onzekerheid en angst was totdat ik eindelijk het bewijs zag dat mijn gevoel altijd al goed zat.

Als HSP’er heb je eenmaal meer voelsprieten dan een niet-HSP’er waar je eigenlijk echt op kan vertrouwen. Je hebt allerlei gedachtes en gevoelens tegelijk waardoor je het niet meer helder kan zien en dat maakt het zo lastig om naar je eigen gevoel te luisteren. Toen ik op vakantie was in Bali wilde ik een omgeving in lopen maar mijn gevoel zei niet doen en toen heb ik daarnaar geluisterd. S ’avonds hoorde ik in het hostel dat 2 meiden die dat wel hadden gedaan beroofd waren. Het voordeel dat ik naar mijn gevoel luisterde was dat ik alleen was en niemand die me dierbaar is in mijn buurt had zodat ik wist dat dit echt mijn gevoel was die zei dat ik daar niet heen moest gaan.

Hierbij wil ik toch 3 tips geven die misschien kunnen helpen om beter naar je gevoel te kunnen luisteren.

#1 Gun jezelf even de ruimte.

Hiermee bedoel ik dat je eventjes een momentje rust moet pakken, al is het in een kamertje of op de wc om even alles op een rijtje te kunnen zetten. Zelf vind ik het lastig om naar MIJN gevoel te luisteren wanneer ik dierbare in de buurt heb. Als het me even niet lekker zit ga ik even naar de keuken of de wc om even 2 à 3 minuutjes na te denken. Soms als er een confrontatie is dan loop ik gewoon weg of ga ik naar huis zodat ik even tot mezelf kan komen en na kan denken wat er nu precies is gebeurd.

#2 Geef het de tijd

Het voorbeeld dat ik gaf van diegene die me eerlijk en oprecht leek maar het niet was heeft mijn gevoelens lang beziggehouden. Mijn gevoel zei wegwezen bij diegene maar dat stemmetje op mijn schouders zei “ach geef het nog een kans”. Pas toen het zich op begon te stapelen met dat ik voor mijn gevoel niet goed behandeld werd en het e.e.a. had gezien kon ik pas de knoop doorhakken. Hier gingen dus uiteindelijk een paar maanden overheen. Dit geeft niks want je hebt jezelf dan de tijd gegund en weet dan zeker dat je de goede beslissing hebt genomen waar je zeker geen spijt van zal krijgen.

#3 Please jezelf

Een HSP’er is ontzettend goed in het denken aan anderen en zichzelf vergeten. Maar hoe kan je voor anderen zorgen als het ook niet goed gaat met jezelf? Ik zeg nu natuurlijk niet dat je super egoïstisch moet worden en totaal geen rekening meer moet houden met andere mensen. Wanneer je gevoel zegt dat het even een tandje lager moet, doe dit dan ook. Als voorbeeld heb ik dat ikzelf veel te vroeg begon op het werk en kwam daardoor nooit aan mijn 8 uur slaap wat ik echt nodig heb. Opeens vond ik het tijd worden dat ik eens aan mezelf ging denken en begin nu op een tijd dat ik wel aan mijn slaap kom.

Hoe zorg jij ervoor dat je naar je gevoel kan luisteren?

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s