Een kind met HSP deel 1

Onlangs kreeg ik de vraag hoe te handelen als je kind HSP heeft. Dit is best een onderwerpje om in 1 blog te gooien dus zal ik er een aantal keer over schrijven. Toen ik kind was, was het nog niet bekend dat ik HSP had maar ik weet wel wat fijn had geweest waar rekening mee gehouden werd. In deze blog wil ik graag stilstaan bij hoe je kan herkennen dat je kind wellicht HSP heeft.

Gevoeligheid

Als eerste zal je waarschijnlijk merken dat je kind gevoeliger dan andere kinderen is. Je kind zal sneller huilen, angstig of boos zijn. Wanneer je bijvoorbeeld met je kind naar de bioscoop gaat zal dit wellicht resulteren in dat het kind continue zijn oren dichthoud omdat een (over)gevoelig kind niet goed tegen harde geluiden kan. Als een kind zich niet begrepen voelt doordat een ouder zegt; ‘nou niet zo aanstellen hoor en stoppen met huilen’ zal het kind zich terugtrekken of juist een woede-uitbarsting krijgen. Kinderen zijn kwetsbaar qua gevoel en worden gevormd in hun jongere jaren zodat je mooie personen worden in de toekomst dus is het belangrijk om er goed bij stil te staan hoe gevoelig jouw kind is. Een pretpark vond ik bijvoorbeeld als kind wel leuk maar attracties vond ik niks aan. Eerst wilde ik zien hoe de attractie ging voordat ik een beslissing kon maken of ik erin wilde. Het onbekende vond en vind ik nog steeds ontzettend eng.

Wijsheid en vragen

Een kind die HSP heeft merkt andere dingen op die jou niet zouden opvallen en stellen vaak ook bijzondere vragen. Ook kan een kind vaak opmerkingen maken of vragen stellen over andermans gevoelens zonder dat daar over gesproken is in bijzijn van het kind. Omdat ze zo gevoelig zijn hebben ze een andere belevingswereld en zien de wereld met andere ogen en voelen ze dingen feilloos aan. Waar wij volwassenen vaak ons mond houden zijn kinderen daarentegen veel opener en eerlijker dus zullen sneller dingen vragen zonder erbij na te denken. Soms lijkt het net of het kind gedachtes kan lezen en zal je daarom ook verbazen met de wijze uitspraken en moeilijke woorden die gedaan zullen worden.

Rustmomentjes

Wanneer je kind zich regelmatig uit zichzelf terugtrekt kan het een teken zijn dat het rust nodig heeft. Een dag school, buitenspelen, sportactiviteiten zorgen voor veel prikkels en als kind krijg je er best veel te verduren. Een kind met HSP is hier extra gevoelig voor en je zal merken dat het kind, of heel onhandelbaar word doordat het al overprikkeld is, of uit zichzelf naar zijn/haar kamer vertrekt om wat rust te pakken omdat HSP kinderen vaak al weten wat ze zelf nodig hebben. Vaak worden HSP kinderen ook als introvert of verlegen ervaren omdat ze zich graag terugtrekken. Het kan ook zijn dat wanneer ze overprikkeld zijn ze heel moeilijk in slaap kunnen vallen na een drukke dag. Ik lag vaak als kind nog te piekeren over wat er allemaal gebeurd was die dag waardoor ik vaak niet kon slapen.

Pietluttigheid

Ik heb een hekel aan het strand. Dit had ik als kind al en heb ik nog steeds. Niet omdat ik het strand niet mooi vind maar ik heb een hekel aan het zand wat overal gaat zitten. Als we vroeger naar het strand gingen ging ik als eerste met mijn emmertje wat zeewater halen zodat wanneer ik terugliep gelijk het zand van mijn voeten kon spoelen. Mijn moeder zei dan weleens; ‘Kyra stel je eens niet zo aan’, maar ik had er echt oprecht een hekel aan en nog steeds. Bij een kind met HSP zal je merken dat het moeilijk kan doen om kleine dingen zoals bijvoorbeeld:

  • Zand in schoenen, op handen, op voeten of waar dan ook
  • Natte kleding gelijk uit willen doen
  • Labels in kleding verschrikkelijk vervelend vind
  • Is een perfectionist als het gaat om bijvoorbeeld knutselwerk, blokken bouwen.

Verantwoordelijkheid

Een hoogsensitief kind voelt zich meer verantwoordelijk dan andere kinderen. Ze zijn voorzichtiger en denken 2x na voordat ze iets doen. Daardoor kunnen ze al snel bazig uit de hoek komen omdat een kind 2 of 3 stappen vooruit denkt dan andere kinderen zodat ze al weten wat er kan gaan gebeuren als ze bijvoorbeeld een boom beklimmen. Ze weten dan ook dat ze al weten wat er gaat gebeuren waarbij het bijna lijkt dat ze paranormaal begaafd zijn. Wanneer je kind bazig doet tegen bijvoorbeeld zijn jongere broertje en zusje zal je vast als ouder zijnde je kind vaak horen zeggen ‘ik zei het toch’, omdat ze dingen bijna al van tevoren lijken weten. Een kind met HSP zal zich ook heel verantwoordelijk gedragen tegenover dieren. Dieren trekken vaak naar een gevoeliger kind dan naar een volwassenen omdat HSP kinderen aanvoelen hoe de dieren zich voelen en weten wat hun behoeftes zijn.

Dit zijn enkele punten waaraan je kan herkennen of jouw kind misschien wel hoogsensitief is. Wanneer je deze punten herkend is het dan ook raadzaam om naar een psycholoog of HSP-coach te gaan zodat je leert om te gaan met een kind dat HSP heeft.

In deel 2 wil ik erbij stilstaan waarmee je allemaal rekening kan houden als je een kind hebt met HSP om het opgroeien voor een kind zo aangenaam mogelijk te maken.

Veel Liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s