Een kind met HSP deel 2

In de vorige blog heb ik geschreven hoe je kan herkennen dat je kind HSP heeft. Deze keer wil ik er graag bij stilstaan hoe je eventueel om kan gaan als je kind HSP heeft. Ik ben geen psycholoog of therapeut dus de blog schrijf ik op de manier hoe ik als kind het graag zou hebben gezien als mijn ouders wisten dat ik HSP had.

Rust en regelmaat (structuur)

Dit is een belangrijk iets om rekening mee te houden. Een hooggevoelig kind is erg snel overprikkeld dus heeft rust nodig. Ook zal je merken dat je kindje niet van veranderingen houd of in de war lijkt te zijn als de planning niet gaat zoals verwacht was. Of je nu een volwassene bent met hooggevoeligheid of een kind, rust en regelmaat is essentieel om normaal te kunnen functioneren. Trekt je kind zich terug om even op zichzelf te zijn, laat het lekker gaan. Merk je dat je kindje moeilijk word in de omgang door overprikkeling van school etc. laat hem/haar eventjes op bed of bank rusten. Wanneer een kind vraagt wat jullie gaan eten en jij zegt aardappelen met groentes en vlees maar het word ineens pasta dan krijgt het kind een kortsluiting omdat dit niet de planning was. Kinderen met hsp houden van structuur en doen graag dingen stapsgewijs op altijd dezelfde manier. Respecteer en accepteer dit ook, ook als dit betekend dat een kind een “lange draai” heeft daardoor.

Begrijp en luister

Toon begrip en praat met je kind. Een hooggevoelig kind voelt ontzettend veel emoties heel de dag door en moet dit kwijt kunnen d.m.v. praten. Ik was vroeger een echte opkropper en piekeraar omdat mijn ouders in een soort van vechtscheiding zaten. Ik voelde emoties van beide ouders maar durfde het niet te vertellen omdat ze al zoveel zorgen leken te hebben. Het onderdeel luisteren is ook erg belangrijk ook al snap je er niks van wat je kind bedoeld. Een hooggevoelig kind weet vaak zelf niet wat hij/zij voelt en weet al helemaal niet hoe ze deze onder woorden moeten brengen wanneer ze dat proberen. Luister goed naar je kind en stel vragen als je het niet snapt zodat het voor het kind misschien ook duidelijker word in zijn/haar hoofd en jullie elkaar eindelijk begrijpen.

Herken de irritaties en voorkom ze

Ik kon als kind absoluut niet tegen zand tussen mijn tenen zoals ik vertelde in de vorige blog. Mijn moeder is 1 keer een emmer vergeten mee te nemen en het was paniek op het strand want Kyra wilde absoluut het strand niet op als ze niet meteen haar voeten kon afspoelen. Dit was overigens de eerste en laatste keer dat mijn moeder een emmer vergat mee te nemen. Veel kinderen haten bepaalde dingen en de meest voorkomende is labeltjes in kleding bij de kraag. Heeft jou kind dit ook, haal ze dan weg voordat je kind dit kledingstuk aantrekt want je kindje kan heel de dag erdoor van slag zijn. Wij konden met het incident met de emmer gewoon terug naar huis rijden want ik zette geen stap meer.

Bezoek een coach

Leer je kind omgaan met zijn/haar hooggevoeligheid. Veel kinderen met HSP hebben weinig zelfvertrouwen, zijn angstig en terughoudend doordat ze niet weten hoe ze met hun gevoel moeten omgaan. Zodra je ontdekt hebt of ook maar denkt dat je kind HSP heeft wil ik je graag aanraden om naar een coach te gaan die hier gespecialiseerd in is. Deze is ook bevoegd om te testen of je kind daadwerkelijk HSP heeft en kan daarmee aan de slag om je kind zich beter in zijn/haar vel te laten voelen.

Hoe houd jij rekening met je kindje die HSP heeft?

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s