Zwangerschap en stressfactoren

Zwangerschap en stress is een combinatie die niet samengaan. Overal wordt aangegeven dat het zelfs schadelijk kan zijn voor je groeiende kindje in je buik. Maar hoe ga je ermee om als je toch stress ervaart? Ik heb er behoorlijk last van gehad en heb het nog steeds soms dus hierbij een aantal tips die voor mij helpen.

Praat

Praat met iemand die je vertrouwt en die je gerust kan stellen wanneer je er om vraagt. Soms wil je alleen een luisterend oor en geen goedbedoelde adviezen. Ik vind het fijn als ik gewoon even mijn verhaal kwijt kan zodat het deels uit mijn hoofd is. Opkroppen is niet goed want dan word je emmertje steeds voller en bestaat er een kans dat deze gaat overlopen.

Grenzen

Geef je grenzen aan bij personen of dingen die de stress eventueel veroorzaken. Bij de vader van mijn kindje heb ik een grens aangegeven m.b.t. contact dat het enkel over de voortgang en eventueel ouderschapsplan behoort te gaan en geen andere onderwerpen. Ook heb ik een grens aangegeven op mijn werk door geen overuren meer te maken. Zorg ervoor dat je je grenzen bewaakt en durf gewoon nee te zeggen. Jouw gezondheid en dat van je kindje staat voorop!

Lees je in

De meeste stress bij aanstaande moeders is de stress die ze ervaren met vraagstukken over het ouderschap. Vooral als dit je eerste zwangerschap is kan dit stress geven. Ik vraag me continue af, word ik wel een goede moeder, welke spullen zijn het beste voor baby’s, hoe zit het met verzekeringen, wat moet ik allemaal aanschaffen. Op momenten zoals deze is internet je beste vriend. Op het web zijn ontzettend veel lijstjes te downloaden voor een babyuitzet en zijn er boeken beschikbaar die je kunnen helpen bij de voorbereiding op het moederschap.

Probeer de oorzaak van de stress te verlichten

Er waren een aantal oorzaken die ik kon verlichten. De verbouwing heb ik uitbesteed zodat ikzelf niks hoef te doen dan alleen beslissen en aangeven wat ik wil dit geldt ook voor de babykamer verven en behangen. De kat was weggelopen en heb er alles op gezet om hem zo snel mogelijk terug te vinden want dit was echt een stressmoment want Botje is mijn baby. Gelukkig kwam hij na 10 dagen weer aanlopen.

Slaap voldoende

Er groeit een klein mensje in je dus deze vreet al je energie op om goed te kunnen groeien. Belangrijk is dus dat je genoeg rust pakt. Hoe verder in de zwangerschap hoe lastiger dit wordt merk ikzelf omdat kleine uk vooral s ’nachts actief is. In het weekend vind ik het dus heerlijk om niks te doen en even bij te slapen in de middag of een dutje te doen na mijn werk wanneer dat kan.

En als laatste… Probeer vooral te genieten! Sinds ik mijn dochter in mijn buik voel feesten geniet ik van elk moment dat ik haar voel. Wanneer ik in bad zit “speel” ik met haar door met mijn vingers op haar billen of voet te drukken waardoor ze gelijk reageert. Dit is goed voor het hechtingsproces. Daarbij moet ik wel vermelden dat mijn kleintje erg laag ligt waardoor ik haar zo goed kan voelen. Dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn dus heb vooral geen stress als dit nog niet bij jou is.

Wat doe jij om stress te verlichten?

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s