Mijn 10-stappenplan van de verbouwing

Onlangs ben ik bezig met de verbouwing van mijn woning waarbij de keuken en de bovenverdieping worden aangepakt. Welke stappen ik heb doorlopen met het plannen van de verbouwing lees je hier.

1. Wat wil je verbouwen en wat is je budget?

Ik wilde graag een nieuwe keuken, badkamer, nieuwe vloer boven, alles stukadoren en schilderen en moest de toekomstige babykamer opgeknapt worden. Zet in een bestand per ruimte wat je wilt (laten) uitvoeren en hoeveel je daaraan wil/kan besteden.

2. Welke spullen heb je nodig?

In de excellijst van de ruimtes heb ik per ruimte opgeschreven wat ik nodig had aan materialen omdat ik zelf alles aan wilde schaffen. Zo houd je het overzichtelijk en kan je deze lijst gebruiken als leidraad. Vergeet bij de badkamer bijvoorbeeld ook geen afvoer, sifons, etc in je lijst te zetten.

3. Moodboard

Maak een moodboard van de stijlen die je mooi vind en hoe jij de verbouwde ruimte zou willen zien. Er is namelijk zoveel beschikbaar dat je anders niet meer weet of het mooi is, of dat het bij elkaar zal passen. Deze moodboard heb ik op een apart tabblad gezet in excel.

4. Ga shoppen

Ik heb ongeveer 2 tot 3 weken besteed met spullen en prijzen vergelijken. Zodra ik precies wist wat ik wilde heb ik de afbeelding van het te bestellen materiaal weer in een tabblad op excel gezet om te kijken of alsnog alles mooi bij elkaar past. Ik vond het namelijk moeilijk om te bepalen welke kleur keuken er zou passen bij mijn huidige vloer en wat voor kleur daarbij de muren moesten worden. Zet achter de spullen van punt 2 de bedragen zodat je vanuit daar je begroting kan opstellen.

5. Vraag offertes op

Wanneer je exact weet wat en hoe je iets wilt en daarbij klussen door een derden moet laten uitvoeren kan je offertes opvragen bij die partijen. Ik heb voor de babykamer 3 bedrijven laten komen om een prijsopgave uit te brengen omdat ik dit niet zelf kon. Ook heb ik uiteindelijk de rest uitbesteed voor alles te monteren bij een klusbedrijf die goed werk heeft geleverd bij familie van mij en waar ik al van wist dat de prijs ontzettend acceptabel is.

6. Planning

Nadat de datums waren vastgelegd door derden kon ik gaan plannen wanneer we konden slopen. Dit deden we zelf om kosten te besparen.

7. Bestellen en vastleggen maar

Zodra je eruit bent met wat je wilt, hoe je het wilt, het binnen het budget past en wanneer het gerealiseerd kan worden, kan je de spullen bestellen. Probeer ervoor te zorgen dat je alles op tijd besteld en probeer het in 1 keer wanneer je bij dezelfde shop besteld om transportkosten te besparen.

8. De verbouwing

Dit is het moment dat je waarschijnlijk even in een puinhoop moet leven en er verschillende mensen over je vloer komen. 1 tip…. Oogkleppen op en alles laten gebeuren. Ga je vooral niet storen aan de rommel en de stof want wanneer het allemaal klaar is zul je nog een aantal weken stof moeten ruimen. Ik kon me er in het begin echt aan ergeren dat er een bom ontploft was in huis maar ik laat de boel gewoon de boel als straks het eindresultaat maar naar mijn zin is.

9. Afwerking

Zorg dat je dit doet!! Wanneer je dit niet doet sluipt het er in dat die ene lamp jaren later nog opgehangen moet worden of dat ene plintje nog geplakt moet worden. Zorg ervoor dat het echt helemaal af is want na weken verbouwing ben je blij dat het erop zit en heb je daarna geen zin meer om iets te doen.

10. Genieten!!

Wanneer alles achter de rug is kan je (hopelijk) tevreden terugkijken op de verbouwing en genieten van je nieuwe ruimte en was het het geld, moeite, tijd, zweet en tranen het allemaal waard.

Wat heb jij onlangs laten verbouwen en hoe heb jij dit aangepakt?

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s