Alleenstaand zwanger en money

Een kind kost geld… veel geld. Volgens het Nibud en berekening van het CBS kost 1 kind bij tweeoudergezinnen gemiddeld 15% van het besteedbaar inkomen. Bij een eenoudergezin komt het percentage op gemiddeld 23%. Dit is dus bijna ¼ van de totale besteedbare inkomen als je alleenstaande ouder bent. En om dit nog erger te maken hoef je dus de kinderbijslag etc er niet bij op te tellen want volgens het Nibud hoort dit bij je besteedbaar inkomen. Wat er in het artikel stond kan je hier teruglezen.

Maar ze zeggen altijd bij kinderen; “Je krijgt er zoveel voor terug” dus voor nu geen stress mensen.

Toen ik erachter kwam dat ik al 7 weken zwanger was, was voor mij de keuze heel makkelijk dat ik het kindje wilde houden aangezien ik tegen abortus ben als het kind verwekt is zonder dwang. Tegelijkertijd ging er natuurlijk door mijn hoofd of het financieel ook haalbaar is om een kindje op te voeden. In een kleine week had ik alles al uitgezocht en wist dat dit haalbaar is en zal mijn kindje niks tekort komen. Het volgende is namelijk waar je rekening mee moet/kan houden.

Werk

Heb je een vaste baan zorg dat je deze houd en kijk wat er maandelijks binnen komt. Belangrijk is om een keuze te maken of je parttime gaat werken of fulltime. Het fijne is als je blijft werken dat je korting krijgt op je belasting, dit noemen ze inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting krijg je als je alleenstaand bent, of het minstverdienend fiscale partner bent. Aan welke verdere eisen je moet voldoen kan je hier lezen.

Kinderbijslag

Kinderbijslag krijg je elk kwartaal en is niet inkomensafhankelijk maar gaat per kind per leeftijd (zie tabel). Onderstaande tabel geeft weer wat een tweeoudergezin ontvangt aan kinderbijslag. Als alleenstaande krijg je een extra tegemoetkoming van € 2163,22 per jaar (2019). Dit is wel afhankelijk van wanneer je de aanvraag indient en krijg je achteraf betaald.

0 t/m 5 jaar 6 t/m 11 jaar 12 t/m 17 jaar
€ 221,49 € 268,95 € 316,41

Let er wel op dat wanneer je kind teveel verdiend met zijn bijbaantje op zijn/haar 16e of 17e is je recht op kinderbijslag vervalt. Wanneer je intensieve zorg hebt voor je kind of jij geen inkomen hebt gelden er andere regels welke je kan terugvinden bij de belastingdienst.

Kindgebonden budget

Dit is een regeling die wel inkomensafhankelijk is. Wanneer je maximaal € 20.941,- per jaar ontvangt aan loon krijg je het maximale bedrag. Verdien je meer dan wordt het afgebouwd tot een bepaald bedrag. Je kindgebonden budget kan je makkelijk berekenen via de site van de belastingdienst.

Kinderopvang toeslag

Als alleenstaande ouder ontkom je bijna niet aan opvang. Ik heb het geluk dat ik een groot sociaal netwerk heb zodat mijn familie en beste vriendin kunnen oppassen op de dagen dat ik werk. Hoe hoger je inkomen, hoe minder toeslag je krijgt. Ook deze toeslag kan je berekenen op de site van de belastingdienst. Het geldt voor kinderopvang en voor naschoolse opvang wanneer je kind naar de basisschool gaat.

Alimentatie

Wanneer je alleenstaand zwanger bent is de vader wel of niet in beeld. Is de vader wel in beeld kan je alimentatie vragen zodra hij je kind erkent heeft. Dit word vastgelegd in een ouderschapsplan of door de rechtbank. Is de vader niet in beeld maar wil of heb je de alimentatie nodig dan kan je via de rechtbank de erkenning afdwingen zodat hij de zorgplicht heeft en alimentatie moet betalen. Let er wel op dat het afdwingen van alimentatie een langdurig proces met zich meebrengt en is het ook van belang dat je een goede rechtsbijstandverzekering hebt. De hoogte van de alimentatie is afhankelijk van beide inkomens en word naar rato bepaald.  

Hoe heb jij alles uitgezocht en geregeld financieel? Ik ben benieuwd!

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s