Wat ik vind van zelfhulpboeken

Zelfhulpboeken zijn razend populair door het toenemende aantal mensen die een burnout meemaken. Maar hoe effectief zijn deze nu? Ik geef eerlijk toe dat ik er ook van houd om ze te lezen, maar enkel om te kijken of het werkt en of ik me erin kan vinden met wat er geschreven word. Hierbij mijn ongezouten mening over deze boeken.

Zelfhulpboeken vind ik meer ter ondersteuning van je probleem. Door het lezen van de boeken los je het daarmee nog niet op. Zelf heb ik veel boeken gelezen om met mijn hsp om te kunnen gaan. Heeft dit geholpen? Niet echt, echter heeft dit mij wel meer inzicht gegeven over hoe hsp nu in elkaar zit en vond ik het fijn om te lezen hoe anderen hiermee omgaan. Je lekker in je vel kunnen voelen kan je niet uit een boek leren is mijn mening. Wel kan dit ondersteuning bieden en ben ik juist meer een voorstander van het inschakelen van professionele hulp zoals een psycholoog of coach.

Veel van deze boeken vind ik te psychologisch en niet praktisch of makkelijk te lezen voor mensen zoals jij en ik die er niet voor hebben geleerd. De termen die erin voorkomen vind ik te moeilijk en maken me onzeker. Er zijn een aantal zelfhulpboeken die makkelijk te lezen zijn maar ook vooral leuk omdat het meer in jip en janneke taal wordt uitgelegd en waarbij een soort verhaallijn geschreven word. Enkele voorbeelden van deze boeken zijn bijvoorbeeld:

  • Nice girls don’t get the corner office

Dit is vooral een leuk boek voor dames die in het begin van hun carrière staan. Het is een boek die met humor is geschreven en ook makkelijk weg leest. Er worden fouten beschreven die je kan maken waar ik erg om moet lachen omdat deze echt herkenbaar zijn.

  • De edele kunst van not giving a fuck

Het is een boek wat geschreven is door een echte Amerikaan.. hard, humoristisch en confronterend. Je moet er wel tegen kunnen om kritiek te krijgen of je aangesproken te voelen. Zelf vind ik het niet echt een zelfhulpboek maar meer een boek voor inspiratie en eventueel het creëren van nieuwe inzichten. Maar toch raad ik dit boek aan omdat het makkelijk leest met een leuke harde dosis humor.

  • De aantrekkingskracht van foute mannen

Nog een fijn boek om te lezen en welke je aan het denken zet. In dit boek worden er 7 type mannen beschreven (kunnen ook vrouwen zijn) welke zogezegd fout zijn. Er wordt omschreven hoe je ze kan herkennen en hoe je ze kan ontwijken. Ik vond dit een mooi boek om te lezen omdat het soms herkenbaar is wanneer je aan het daten bent en geneigd bent een rode vlag in zijn gezicht te smijten.

Deze 3 zijn toch echt mijn favo boeken als het komt op zelfhulpboeken welke je kan gebruiken als ondersteuning. Het lastige van zelfhulpboeken vind ik is dat het niets oplost. Je kan het boek lezen, in de kast zetten en verder niks mee doen terwijl wanneer je naar een psycholoog of coach gaat je naar mijn mening een betere begeleiding krijgt waarbij je meerdere malen evalueert.

Wat vind jij van zelfhulpboeken?

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s