Hoogzwanger en het Coronavirus

Het Coronavirus houd de hele wereld op dit moment in zijn greep. Het zijn onzekere tijden en iedereen maakt zich zorgen of juist helemaal geen zorgen als ik de nieuwsberichten zie van mensen die er massaal op uit trekken. Ikzelf, hoogzwanger vind het een enge tijd en blijf zoveel mogelijk binnen en ga enkel naar mijn moeder toe om te eten. Aangezien ik ook extra controles krijg omdat mijn kindje veel te klein is heb ik veel besproken met de arts omtrent dit onderwerp en heb enkele tips gekregen hoe je als hoogzwangere met deze situatie om kan gaan. Deze wil ik dan graag met jullie delen.

  • Regels: Ik woon zelf in Roosendaal en zal i.v.m. medische noodzaak moeten bevallen in het ziekenhuis in Bergen op Zoom. De arts raad op dit moment iedereen aan die thuis mag bevallen dit ook te doen om zo min mogelijk in aanraking te komen met andere. In ons ziekenhuis is het toegestaan dat je partner bij de bevalling kan zijn mits hij/zij geen ziekteverschijnselen vertoont. LET OP! Ik heb geen partner dus ik heb ervoor gezorgd dat mijn moeder in mijn dossier geregistreerd staat als mijn geboortepartner zodat ze wel toegelaten word bij de bevalling. Dit raad ik dus aan voor alle alleenstaande mama’s om dit ook te regelen. Ook heb ik in mijn dossier een reserve geboortepartner opgegeven en dat is mijn vader. Hij zal standby staan thuis om eventueel gelijk te komen mocht mijn moeder door een eventueel kuchje weggestuurd worden. Mijn grootste angst is namelijk om de bevalling alleen te moeten doen.
  • Je instelling: Stel je in op de huidige situatie. Ik ga ervan uit dat ik een aantal dagen zal moeten blijven omdat de baby te klein is. Om haar gezondheid daarmee niet in gevaar te brengen is het bij mij niet toegestaan om bezoek te ontvangen. Emotioneel gezien heb ik me erop voorbereid dat ik een aantal dagen helemaal alleen met de kleine zal moeten doorbrengen. Momenteel is het bij ons in het ziekenhuis zo dat opa’s/oma’s/broertje/zusje 15 minuten op bezoek mogen komen maar wel 1 voor 1 mits de gezondheid dat toelaat van moeder en kind. Daarbij mag er niet gewacht worden in de wachtkamer maar moeten de anderen echt buiten het ziekenhuis wachten. Informeer hiernaar bij je eigen ziekenhuis om verassingen te voorkomen.
  • Alvast grenzen aangeven: Het zit er dik in dat als je momenteel hoogzwanger rondwaggelt je in deze weken gaat bevallen. Hoe lastig het ook is, geef alvast je grenzen aan m.b.t. je familie en vrienden. Ik heb al aangegeven dat ik bij thuiskomst geen kraamvisite ontvang en kunnen familie en vrienden facetimen om mijn kleine wondermeisje te kunnen zien. Ik vond het een goede tip van de arts zodat je je daarover geen zorgen meer hoeft te maken. Ook verstuur ik bij de geboortekaartjes een extra kaartje dat ik geen kraamvisite zal ontvangen. Voel je je hier ook echt niet schuldig over want gezondheid staat voorop en je kleintje loopt niet weg natuurlijk.
  • Houd de moed erin: Het zijn onzekere tijden en of dit nu je eerste kind is of je 11e, in deze tijd zal je je flink zorgen maken en je hersenen laten kraken van onzekerheid. Probeer positief te blijven want dat kleine mensje in je buik zal je emoties meekrijgen. Maak veel contact met je baby in je buik want ongeboren baby’s pikken veel op van de buitenwereld door de emoties van hun mama. Aai geruststellend over je bolle buik want mijn arts vertelde me dat dit het stofje oxytocine aanmaakt waardoor je beide rustig word.
  • Nieuws: Vertrouw op de deskundigen. Er circuleren veel verhalen rond op het nieuws en internet over de wetenschap in combinatie met zwangeren en baby’s. Ik vertrouw mijn arts compleet als hij eerlijk verteld dat er gewoon weinig tot bijna niks bekend is over de risico’s van zwangere vrouwen, ongeboren baby’s of pasgeboren baby’s. Hij raad me alleen aan om echt binnen te blijven en openbare plekken te vermijden zodat je het risico voor jezelf verkleind maar trek wel aan de bel als je eventuele ziekteverschijnselen vertoont.

Het belangrijkste wat ik toch wel heb meegekregen van mijn arts is om gewoon te blijven genieten van de zwangerschap. Een zwangerschap hoort iets leuks te zijn ook al ben ik erachter gekomen dat zwanger zijn voor mij gewoon niet is weggelegd dus ik ben ontzettend blij als mijn kleine meisje er eindelijk is en ik haar lekker kan knuffelen en bemoederen!

De laatste loodjes wegen het zwaarst but WE CAN DO THIS!!! Wij vrouwen zijn ontzettend sterk zowel lichamelijk en geestelijk en slaan onszelf hier wel doorheen. Het is een nare onzekere tijd maar steun elkaar en heb elkaar lief, houd je aan de regels want dan komt het allemaal goed!

Veel liefs

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s