that’s the way the boobies gives milk

Al tijdens je zwangerschap krijg je al snel de vraag rond je oren geslingerd wat voor voeding je gaat geven. Ofcourse heb je maar 2 keuzes… flesvoeding of borstvoeding want een bruine boterham gaat hem niet worden. Iedereen heeft er zijn/haar mening over wat nu het beste is voor je aankomende kleine spruit. Mijn mening is dat beide gewoon goed is alleen moet je doen wat voor jou het beste voelt. Ik wilde dolgraag borstvoeding geven omdat ik dit toch een fijne gedachte vond om een band op te bouwen en dat ik vooral s’nachts niet uit bed moest om een flesje te maken. Ik was dan ook ontzettend blij dat mijn boobies m’n bff’s waren geworden want ik maak meer dan voldoende melk aan.

Nu geef ik bijna 3 maanden borstvoeding tijdens mijn verlof die stopt op 29 juni helaas. Na mijn verlof blijf ik uiteraard borstvoeding geven als mijn boobies dit willen. Hierbij wil ik jullie een aantal tips geven die ik heb gekregen en gebruikt waar ik ontzettend veel aan had.

De Kraamhulp

Wat ontzettend belangrijk is, is dat je goed begeleid kan worden door je kraamhulp als je voor het eerst borstvoeding geeft. Ik heb bij de intake dan ook aangegeven dat ik echt iemand wilde die er verstand van had en me zo wegwijs kon maken met borstvoeding aangezien niemand in mijn omgeving hier echt verstand van had. Mijn kraamhulp was dan ook echt geweldig en heeft me allerlei tips gegeven m.b.t. aanleggen, afkolven en stuwing.

Stuwing

Of je nu wel of geen borstvoeding geeft, iedereen krijgt met borststuwing te maken. Het doet ontzettend zeer waarbij het lijkt of je 2 ballonnen op je lijf hebt die elk moment kunnen klappen. Ik kreeg van de kraamhulp de tip om wittekoolbladeren uit de koelkast op mijn borsten te leggen. Je pakt gewoon een aantal bladeren, kneust de nerven en legt ze op je borsten. De bladeren koelen je borsten en de gebroken nerven zorgen ervoor dat de zwelling verminderd. Ververs ze wel om de 2 uur. Aangezien ik dus wel borstvoeding geef en veel te veel melk had dan mijn kleine meisje op kon ben ik de 3e dag al begonnen met kolven om de stuwing nog meer tegen te gaan. Zo heb ik gelijk een voorraad op kunnen bouwen in de vriezer.

Relax

Als je moeder word kan dat voor best veel stress zorgen. Ik vroeg me vooral af of mijn baby wel genoeg binnen zou krijgen. De eerste paar dagen kan je kleintje afvallen wat heel normaal is en kunnen ze best leven op een paar druppeltjes melk per keer mocht je borstvoeding niet meteen op gang komen. Dus maak je daar geen zorgen over. Wanneer je stress hebt werkt het averechts met je borsten en ga je minder of geen melk geven. Dit komt door je hormonen omdat je dan geen oxytocine (gelukshormoon) aanmaakt waardoor je toeschietreflex uitblijft. Ik ben een keer gaan kolven terwijl ik gestresst was en ik kreeg er maar 40ml uitgeperst terwijl ik normaal 140ml afkolf.

Grijp niet te snel naar de fles

Ik hoor van veel vrouwen dat ze snel naar de fles grijpen als ze denken dat ze niet genoeg melk geven. Doe dit niet maar zet door als je het nog graag wilt! De eerste maand moeten ook je borsten wennen aan de situatie en hebben ze de tijd nodig om vraag en aanbod goed af te kunnen stemmen met je baby. Borstvoeding is namelijk echt teamwork tussen jou boobs en je kindje. Ik ben vaker naar het consultatiebureau gegaan om Jessy te wegen. Zolang je kindje aan blijft komen in gewicht krijgt hij/zij gewoon genoeg voeding binnen en hoef je je geen zorgen te maken.

Kijk en luister naar je baby

Je kent vast de boekjes wel… om de 2 a 3 uur eten, niet langer dan 10 minuten aan elke borst blablabla. Gooi dat boekje maar weg en kijk in plaats van in dat boekje naar je kind. Elk kind is anders en heeft andere behoefte. Ooit wel eens 10 volwassenen op dezelfde manier hun bord leeg zien eten? Jessy wilt de ene keer om de 3 uur eten maar heeft er ook dagen tussen zitten dat ze een regeldag heeft en dan elk 1.5 uur aan de borst wilt. Ik geef hier gewoon aan toe want blijkbaar heeft ze het dan ook echt nodig. Ook zit mijn kleine meid best lang aan de borst, zo’n 45 minuten totaal. Ze drinkt dan even effectief en dan tuttert ze en lacht ze een beetje en daarna drinkt ze weer verder. Zij vind het fijn om zo op deze manier huid op huid contact te hebben en ik heb er gewoon de tijd voor. Wanneer ze een flesje moedermelk krijgt dan schrokt ze hem wel binnen 10 minuten leeg. Kijk naar wat je eigen kind nodig heeft want een blije baby is een blije ouder. Je kan de regeltjes natuurlijk wel als richtlijn gebruiken maar wees niet te streng daarin.

Een goede voorbereiding

Ga je na je verlofperiode weer werken, begin dan op tijd met afkolven. Afkolven is nogal een dingetje en moet je oefenen. Door het afkolven leer je je borsten ook goed kennen en kan je zien hoeveel melk je hebt, hoe je toeschietreflex werkt en hoe je het efficiëntst kan kolven. Dit is ook belangrijk zodat je kindje kan wennen aan de fles want soms heb je er kinderen bij die de fles weigeren. Jessy deed dit in het begin ook wel eens. Ook vond ik het fijn om te kolven zodat ik kon zien hoeveel Jessy dronk en hoeveel melk ik gaf. Dit maakte me zelfverzekerder in het borstvoeding geven. Bij mezelf gaat het afkolven ontzettend moeizaam als Jessy niet in de buurt is en moet ik echt filmpjes kijken van mijn kleine meid om het hormoon oxytocine op te wekken zodat ik een toeschietreflex krijg. Investeer ook in een goede borstkolf. Ik gebruik zelf de Medela Freestyle en deze vind ik fijn omdat dit het dichtst in de buurt kwam alsof mijn kindje zelf aan de borst zit.

Vraag hulp indien nodig

Wacht niet te lang met hulp vragen aan een lactatiekundige als je problemen ondervind bij het borstvoeding geven. Vaak wordt dit vergoed door je zorgverzekering of kan je gratis vragen stellen bij je kraamzorgcentrum (ook na je kraamzorg). Het is ook ontzettend belangrijk dat je je kindje goed aanlegt. Twijfel je, vraag dan of een lactatiekundige mee kan kijken zodat ze je eventueel wat tips kunnen geven.

Geniet

De laatste tip… GENIET. Ze worden zo snel groot. Ik kijk er ook echt tegenop om binnenkort weer te moeten werken waardoor ik de voeding telkens niet zelf kan doen. Ik was voordat ik Jessy had echt een workaholic maar daar is niks meer van over haha. Nu werk ik enkel op donderdag en geniet na een dag werken echt intens van onze borstvoeding momentjes samen. Wanneer ik borstvoeding geef kom ik echt even tot rust omdat ik me dan maar op 1 ding focus… en dat is mijn mooie kleine meid.

Welke tips heb jij nog?

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s