Huisdieren en een baby

Laatst las ik een oproep van een zwangere vrouw die een goed huisje zocht voor haar 2 katten omdat ze een kindje verwacht samen met haar man. Ik moest mezelf ontzettend inhouden om geen ruzie te zoeken via die oproep want ik vond het zo erg om te lezen dat de katten lukraak vervangen werden voor een kind. Zelf heb ik 3 katten en een chihuahua (ik benoem het ras voordat sommige zeggen “een chihuahua is geen hond”) en dit gaat prima samen met m’n dochter.

Het excuus ze krijgen te weinig aandacht

Het is heel logisch dat je huisdier minder aandacht zal krijgen als voorheen. Maar katten hebben hier het minste problemen mee want die zijn toch al erg zelfstandig. Diva (chihuahua) vond het in het begin erg lastig om haar aandacht te moeten delen. Mijn oplossing was om haar echt bij alles te betrekken. Ging ik Jessy boven verschonen dan riep ik Diva mee naar boven, gaf ik borstvoeding dan mocht diva op mijn schoot liggen. Ik ben zo blij dat ik het zo heb gedaan want Jessy is daardoor meteen geaccepteerd door Diva en zijn ze inmiddels beste maatjes. Ook krijgen de huisdieren qualitytime met me als Jessy ligt te slapen. De katten schonken alleen in het begin wat aandacht aan Jessy door wat te snuffelen maar laten Jessy nu gewoon links liggen en gaan gewoon hun eigen weg. Ik moet alleen letten op de kater (Botje) dat hij niet mijn zakje met moedermelk jat van de aanrecht.

Katten zijn gevaarlijk voor baby’s, ze gaan erop liggen.

Dit is ook een uitspraak die ik vaak voorbij hoor komen waar ik het niet mee eens ben. Mijn katten hebben nog NOOIT op Jessy gelegen. Botje is alleen 1x in de kinderwagenbak gesprongen omdat hij dacht dat ze daar niet in lag maar schrok er zo van dat hij naar zolder rende en zich de rest van de avond niet meer liet zien. Er zijn katten bij die de warmte van een baby opzoeken en die willen beschermen dus er inderdaad bij gaan liggen. Het is dan JOUW/JULLIE taak om ervoor te zorgen dat een kat leert dat het niet de bedoeling is. Botje weet nu wanneer Jessy in de kinderwagenbak ligt (deze staat in haar box) dat hij naast de bak in de box mag gaan liggen. De andere katten en Diva weten nu ook dat ze tegen Jessy aan mogen liggen in mijn bed maar er niet op. Hier houden ze zich aan maar natuurlijk let ik er continue op dat dit ook goed blijft gaan. Daarbij is het ook de taak van de ouder om een huisdier NOOIT alleen te laten met een baby. Een dier doet dingen vanuit hun instinct en zal het altijd goed bedoelen waarbij ze niet weten dat het gevaarlijk kan zijn dus is het jouw taak als ouder om het goed te begeleiden.

Hond vertoont jaloers gedrag en doet lelijk

Dit kan natuurlijk gebeuren omdat je hond z’n aandacht moet delen. Betrek daarom vanaf de zwangerschap je hond bij zoveel mogelijk dingen. Leer dierengedrag kennen en ken de lichaamstaal van een dier. Mijn dieren mogen allemaal naar boven dus mochten ze ook op het gemakje in de babykamer snuffelen. Diva heb ik tijdens de laatste weken geleerd om naast de kinderwagen te lopen. Toen Jessy er was heb ik Diva dus bij alle kleine dingen betrokken en blijf ik dat doen. Let goed op de lichaamstaal van je dier en bescherm je dier tegenover je kindje als deze ouder word. Ik merk nu aan Jessy dat ze gericht dingen wilt pakken en de oren en staart van Diva vind ze dus reuze interessant. Wanneer ze daarheen wilt grijpen hou ik haar direct tegen omdat ze moet leren dat dit niet de bedoeling is. Je moet namelijk je kind opvoeden tegenover je huisdier en niet andersom want een dier handelt naar instinct. Hoe gek het ook klinkt maar bescherm je huisdier voor je kind i.p.v. andersom.

Babyspeelgoed en dieren

Hou hondenknuffels en babyknuffels eens naast elkaar… ze zijn hetzelfde alleen de hondenknuffels zijn goedkoper. Ook in hondenknuffels zit een piepertje of rammelgeluidje dus is het niet gek dat je hond hier ook mee wilt spelen en het verschil niet weet. Diva jat regelmatig een knuffel van Jessy maar ik straf haar daar niet voor. Ik pak het rustig af en beloon haar dat ze los laat want een hond weet het verschil niet. Soms jat ze het uit Jessy der handen maar dan zeg ik wel op een strenge toon dat het niet mag want dit is namelijk machtsvertoon. Als ik zeg teruggeven dan legt ze het netjes terug bij Jessy en weet ze dat ze geen baas is over Jessy. Als je kindje wat ouder is en wilt spelen met een knuffel en de hond, laat de hond dan niet winnen met het trekspelletje omdat dit een teken is dat de hond boven het kind staat. Lastig gedrag om dan weer af te leren dus wees dit voor.

Introduceren van een baby

Er zijn verschillende manieren om je huisdieren kennis te laten maken met je baby. Sommige laten aan een luier snuffelen, andere zetten gelijk de maxicosie op de grond. Ik denk dat je zelf moet weten hoe je het doet en daarbij vooral moet kijken hoe groot je huisdier is en hoe zijn gedrag is. Ik heb natuurlijk kleine dieren dus ik heb zelf de maxicosie op de grond gezet zodat ze allemaal rustig konden snuffelen aan Jessy. Mijn ouders hebben grote honden dus heb ik de maxicosie op tafel gezet zodat ze enkel aan de voetjes konden snuffelen omdat ik dit een veiligere methode vond.

Lees je dus goed in over huisdieren en een baby. In Roosendaal houdt het kraamzorgcentrum regelmatig info-avonden hoe je een huisdier kan introduceren aan je newborn en hoe je daarna verder kan handelen. Misschien heb je ook zulke info-avonden in jouw buurt. Ga eens langs bij een hondentrainer om informatie op te vragen of bij een dierenarts. Een huisdier zomaar wegdoen vind ik echt NOT DONE en je moet je kapot schamen om zomaar een onschuldig dier op straat te zetten. Ik zeg altijd,, een dier heb je niet voor even maar voor zijn hele leven.

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s