Voorkeurshouding is een serieus dingetje

Als ouder zijnde hoor je regelmatig de vraag, heeft je kindje een voorkeurshouding? Toen Jessy geboren werd zag ik gelijk dat ze voorkeurshouding naar links had. Dit was ook niet zo gek aangezien ze met 24 weken al was ingedaald en sindsdien met haar hoofdje naar links keek.

Op het consultatiebureau kwam ik regelmatig i.v.m. wegen door de borstvoeding maar telkens zeiden ze dat Jessy een voorkeurshouding had. Ik reageerde na de 3e keer dat ze telkens liepen de zeuren over een voorkeurshouding maar niet vertelde wat ik ertegen kon doen. Ze vertelde dat ik de eerste enting moest afwachten bij de kinderarts want die zou het onderzoeken. Hier was ik het niet mee eens en zei dat ik die week nog een afspraak wilde. Omdat ik m’n poot stijf hield konden ze niks anders dan een afspraak inplannen met de kinderarts.

Ook de kinderarts zei dat ze dus een voorkeurshouding had en dat ik het in de gaten moest houden. Hier had ik dus geen bal aan dus heb ik zelf een osteopaat en kinderfysio ingeschakeld. Sindsdien gaan we elke maand naar de osteopaat en elke week komt de fysio bij ons thuis en zagen we snel verbetering. Ze heeft nog wel afplattingen maar kijkt een stuk soepeler naar rechts. De osteopaat en fysio hebben ook wekelijks contact met elkaar om Jessy te evalueren.

Toch bleef m’n meisje achter in haar ontwikkeling rechts en begon haar hoofdje anders te groeien (oortjes ongelijk, oogjes wat verschil). Gelukkig is de fysiotherapeute ontzettend goed en heeft gelijk het consultatiebureau en huisarts gebeld dat ik naar een kinderarts moest in het ziekenhuis. Nu werden we wel serieus genomen en konden we een dag later al terecht. Daar hebben we röntgenfoto’s laten maken en hebben we te horen gekregen dat we doorverwezen worden naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam omdat haar hoofdje toch verkeerd is gehecht en ze haar hier in Roosendaal niet kunnen behandelen. Gelukkig is haar fontanel nog open dus is er een grote kans dat dit helemaal goed komt.

Nu vond ik zelf dat het consultatiebureau te weinig actie ondernam en hadden ze dikke pech dat deze mama een echte pitbull is en haar Master drammen/op haar strepen staan heeft behaald. Echter hoorde ik van de kinderarts in het ziekenhuis dat veel mensen laconiek omgaan met een voorkeurshouding. Het lijkt heel onschuldig maar kunnen toch leidden naar serieuze beperkingen. Ik vroeg me door Jessy af waar ik rekening mee moest houden aangezien haar ene hersenhelft wat minder goed kan ontwikkelen en kreeg het volgende te horen:

  • Er is een kans op leerproblemen/gedragsproblemen
  • Er is een kans op spraakproblemen (dus dat ze later begint met praten)
  • Er is een kans dat haar fijne motoriek rechts altijd achter blijft lopen

Dit zijn toch wel echt dingen die serieus zijn dus snap ik niet waarom mensen dit niet echt serieus nemen en komt het denk ik ook grotendeels door onwetendheid. Gelukkig heb ik snel actie ondernomen en zien we wel verbetering maar nog net niet genoeg, vandaar dat ze verder behandelt word.

Merk je dat je baby een voorkeurshouding heeft, neem dit dan alsjeblieft serieus en sta op je strepen om een verwijzing bij het consultatiebureau. Hoe jonger ze zijn hoe sneller het verholpen is.

Als het consultatiebureau net als bij die van mij zomaar een dotje doet, schakel dan zelf een fysio is en osteopaat. Deze mensen kunnen namelijk ook actie ondernemen bij de huisarts etc. Vaak nemen zorgprofessionals elkaar wel serieus en zien ze jou als een overbezorgde ouder.

Veel liefs,

Kyra

Een reactie op “Voorkeurshouding is een serieus dingetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s