8 dingen die ik anders zou aanpakken met borstvoeding

Na 5 maanden is toch echt ons borstvoedingavontuur voorbij. Enkel in de avond wanneer Jessy wilt krijgt ze de borst. Ik heb er vrede mee alleen ik had zo graag langer genoten van deze tijd. Achteraf bedenk ik me dan dat als ik bepaalde dingen anders had aangepakt dat ik nog langer borstvoeding kon blijven geven. Welke dingen dat zijn beschrijf ik in deze blog.

1 Profiteren van een klein guppie dat nog niet zoveel drinkt.

Al tijdens de kraamweek had ik last van overproductie en ben ik enkel de druk eraf gaan kolven. Je borsten hebben ongeveer 1 tot 2 maanden nodig om vraag en aanbod goed op elkaar af te laten stemmen. In de ochtend heb je de meeste melk, had ik toen maar standaard elke voeding 1 borst gekolfd zodat ik een flinke voorraad kon opbouwen. Mijn meisje had namelijk in de eerste weken meer dan voldoende aan 1 borst per voeding.

2 Niet op de klok kijken

Ik voedde natuurlijk wel op vraag maar toch liet Jessy er soms 3 uur tussen zitten waardoor ik makkelijk na 1,5 uur mijn borsten leeg kon kolven voor de voorraad die ik later zo hard nodig had

3 Andere fles met kleiner gaatje

Doordat ik ging werken had ik de Medela-flessenspeen gebruikt die volgens veel sites de beste nabootsing van je borst is. Dit klopt alleen Jessy is door die fles verwend geraakt. Bij mij komt er namelijk niet zo’n sterke straal melk vrij en bij de fles wel waardoor ze al snel de borst ging weigeren. Ze is net zo ongeduldig als der moeder en de volgende keer zal ik dus een speen met kleiner gat gebruiken zodat de baby alsnog zijn best moet doen.

4 Niet luisteren naar het consulatiebureau

Jessy is te licht geboren waardoor ik een paar keer extra naar het consultatiebureau moest om haar te wegen. Na ongeveer 3 maanden kwam ze een keer te weinig aan volgens het bureau waardoor ik haar bij moest voeden met kunstvoeding. Ik deed dit braaf alleen zat het me niet lekker, Jessy liet namelijk altijd zelf de borst los wanneer ze genoeg had en vertoonde geen hongersignalen. 1,5 week later belde ik toch de lactatiekundige voor advies. Die zei dat borstgevoede kindjes een andere curve hebben en met 3 maanden een kleine groeidip laten zien. Ook zei ze dat het bijvoeden met kunstvoeding nadelig zou zijn voor mijn productie en dit heb ik geweten. Doordat ik haar ook kunstvoeding gaf en weer ging werken stortte mijn productie in waardoor ik niet meer genoeg gekolft kreeg onder werktijd. Je kolft namelijk altijd minder dan dat je kindje drinkt bij je. De voorraad in de vriezer ging ontzettend snel op. Doordat ik minder melk afkolfde kreeg ik ook stress dat ik niet genoeg had voor m’n meisje waardoor je ook weer minder melk aan gaat maken. Zo kom je in een negatieve spiraal.

5 Eerder starten met powerkolven/clusterkolven

Na de bevalling bleef ik last hebben van bloedingen omdat er placentaresten waren achtergebleven in mijn baarmoeder waaraan ik ook geopereerd ben. Daardoor werd mijn productie ook minder. Door powerkolven kan je dus je productie weer opkrikken omdat je dan het clusteren van je baby nabootst.

6 Lekker cocoonen op vrije dagen

Huid op huid contact is super goed voor je productie. Had ik maar meer de tijd genomen om lekker te chillen in bed met m’n kleine gup. Helaas vond ik het ook belangrijk om het huis etc op orde te hebben i.p.v. de boel de boel te laten.

7 Meer voedingen geven op een donkere kamer of in een rustige omgeving

Jessy is super leergierig en nieuwsgierig waardoor borstvoeding voor haar niet meer interessant was. In de ochtend of avond gingen de voedingen perfect maar overdag was het vaak een strijd op m’n vrije dagen omdat ze de katten/de hond/de rode muur veel leuker vond dan die borsten.

8 Niet zo stressen

Ik had dus veel stress dat ik niet genoeg gekolfd kreeg. Kolven op het werk vond ik sowieso verschrikkelijk omdat ik een gejaagd gevoel ervan kreeg. Ik had nog zoveel te doen dus dat kolven kwam niet goed uit en voelde me ook schuldig tegenover mijn baas terwijl ik er wettelijk gewoon recht op heb. De volgende keer kolf ik dus gewoon elke ochtend en op vrije dagen extra om zo de werkdagen op te vangen zodat wat ik op het werk kolf gewoon extra is.

Ik heb intens genoten van deze tijd en koester nog steeds elk moment dat ze toch aan de borst wilt. Als ze een avond niet wil drinken dan kolf ik af zodat ik wel melk blijf aanmaken. Maar powerkolven etc wil ik echt niet meer aan beginnen want het vergt zoveel energie. Soms twijfel ik om te relacteren maar ik ken niemand die daar goede ervaringen mee heeft. Elke druppel die ze nog binnenkrijgt is nu mooi meegenomen. Soms wilt ze niet slapen en wilt ze perse eventjes aan de borst wat ik echt een heel fijn moment vind om haar zo in slaap te wiegen. Ik ben er ontzettend trots op dat we het zo lang hebben volgehouden want het heeft echt bloed, zweet en tranen gekost wat ik zwaar onderschat had voordat ik eraan begon. Ik heb dan ook ontzettend veel respect voor moeders die de WHO-norm van 2 jaar behalen, echt waar, Petje af voor jullie!

Heb jij nog tips of dingen die je anders zou doen?

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s