Hoe houd jij je hoofd koel Kyr?

Zwangerschap alleen, moederschap alleen , werken, zorgen om prinses i.v.m. de operatie, hoe houd jij je hoofd koel? Dit was de vraag die ik afgelopen week kreeg. Ik zal jullie vertellen, mijn hoofd is niet koel maar maakt overuren. Hoe ik overeind blijf staan even heel dramatisch gezegd is met dank aan mijn familie en m’n eigen planningskills. Of je nu alleen bent of met partner, hierbij een aantal tips die ik gebruik om mijn hoofd koel te laten lijken haha …. Nee maar echt, even serieus nu.. deze tips zorgen ervoor dat je jezelf een beetje ontzorgt in de dagelijkse hectiek van het ouderschap.

Verminder hooi op je vork

Ik hoor je al denken, HOE DAN???? Als ouder zijnde wil je alles perfect hebben maar dat gaat nu eenmaal niet. Accepteer het en deal with it. Verminder hooi op je vork door bijvoorbeeld je grote boodschappen te bestellen en thuis te laten bezorgen. Ik doe dat met pampers en alle huishoudelijke spullen. Ik heb namelijk echt een hekel aan winkelen dus door te bestellen heb ik een irritatiepunt verwijderd. Ik zou willen dat mijn budget het toeliet om een huishoudelijke hulp te hebben voor bijvoorbeeld de wekelijkse dingen zoals de badkamer etc. Kan jij je dat wel veroorloven? Dan zou ik dat vooral doen want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

Wat ik echt heb moeten leren tijdens mijn zwangerschap is hulp vragen. Als het me even teveel word of ik heb hulp nodig zodat ik mijn energie aan belangrijkere dingen kan besteden vraag ik hulp aan mijn familie. Ik ben erachter gekomen dat om hulp vragen niks te maken heeft met falen. Als je dat niet doet ga je op een gegeven moment op je tenen lopen en dat is voor niemand in je omgeving prettig.

Budgetten

Ik bekijk elk kwartaal waar ik op kan besparen en heb voor alle dingen een budgetpotje per maand. Dit geldt voor de boodschappen, benzine, leuke dingen en houd me daar ook aan. Ik moet alles financieel alleen doen want ik krijg geen alimentatie of iets in die richting. Zo heb ik een goed overzicht in excel met wat ik nog uit kan geven en dit geeft rust in mijn hoofd. Wanneer ik in bad lig speur ik op mijn telefoon de aanbiedingen af en maak een lijstje wat ik kan bestellen en wat ik nodig heb (je gelooft het niet,,, dit is voor mij ontspanning). Alles wat ik over heb aan het einde van de maand gaat op de spaarrekening. Nu we telkens naar het Sophia kinderziekenhuis moeten rijden heb ik mijn budget van de benzine aangepast maar dit gaat weer van het boodschappenbudget af. Mocht het een maand niet lukken met het budget omdat ik een keer teveel thuisbezorgt heb besteld dan kan ik daar ook niet echt mee zitten omdat ik alles ruim gecalculeerd heb en elke maand wel wat over houd. Extra tip! Ik heb bijvoorbeeld extra zorgkosten met Jessy omdat we telkens naar het ziekenhuis in Rotterdam moeten. Dit kan je deels terugkrijgen van de belasting. In excel houd ik dus alle kosten bij en de kilometers dat ik rij. Je krijgt namelijk € 0.19 terug per km van de belasting. De kosten die ik bijhoud zijn bijvoorbeeld osteopaatkosten, parkeerkosten en de extra kosten straks aan eten in het ziekenhuis omdat we daar een week moeten blijven.

Plannen

Ik ben een echte planner. Rondom Jessy is er weinig te plannen want zij bepaalt de planning als het gaat om dutjes, eten, spelen etc en dat geeft ook niks. Wat ik wel kan plannen zijn de zaken eromheen. Nu Jessy deels mee gaat eten s’avonds zorg ik ervoor dat wanneer ze op bed ligt s’avonds ik alvast de aardappelen schil voor de volgende dag en het vlees ga voorbraden zodat ik het na het werk alleen nog maar op hoef te zetten. Ook probeer ik wanneer ze slaapt zoveel mogelijk klaar te zetten voor de volgende dag en ben ik vanaf vorige week bezig met alvast een weekmenu te maken zodat ik niet elke dag hoef na te denken wat we gaan eten.

Elke week hebben we wel een aantal afspraken staan en dit noteer ik in mijn werkagenda zodat ik zeker weet dat er geen dubbele afspraken in staan. 1 agenda bijhouden geeft rust in mijn hoofd in plaats van 2 agenda’s voor werk en privé.

Verwijder negatieve energie

Energieslurpers noem ik ze. Mensen die je helemaal leeg kunnen zuigen met hun negativiteit over alledaagse dingen. Zodra er iemand begint te praten over onderwerpen die me totaal niet interesseren of waar ik de kriebels van krijg kap ik op een handige manier het gesprek af. Ik heb namelijk maar 1 prioriteit en dat is mijn dochter. Omdat ik ook hooggevoelig ben heb ik de irritante eigenschap om gevoelens van een ander over te nemen. Dus als iemand geïrriteerd is over een bepaald onderwerp en dat verteld aan mij dan ga ik daarmee zitten in mijn hoofd wat natuurlijk niet de bedoeling is. Houd sommige contacten oppervlakkig en doe enkel het hoognodige of beantwoord een mail kort maar krachtig zonder er teveel bij stil te staan. Zorg er daarmee voor dat je koppie niet overloopt aan emoties van een ander.

Praat veel

Ik praat ontzettend veel met andere moeders en familie om ervaringen te delen. Zelf vind ik dat ontzettend fijn om het te delen maar ook om te horen hoe andere moeders het doen. Je kan namelijk ontzettend veel van elkaar leren want er is geen rechte juiste lijn als het gaat om plannen, huishouden en je kinderen opvoeden. Iedereen doet het op zijn eigen manier en dat maakt ieder mens ook uniek.

Hoe houd jij je hoofd koel?

Veel liefs,

Kyra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s